Un zâmbet pentru cei mici

0

În vremurile amestecate ale urbei Ploieștiului, într-o zonă centrală, dar și periferică în același timp, cu foarte multe familii defavorizate, cazuri sociale, familii destrămate, copii orfani, femei văduve, bătrâni însingurati, tineri plecați în afară pentru o pâine a durerii câștigată cu trudă și sudoare.

Așa a apărut ideea Centrului Educațional pentru Tineri, din cadrul Parohiei Sfântul Gheorghe Nou de la Boldescu.

Avându-l ca promotor pe marele filantrop Gheorghe Boldescu, pe aceleași meleaguri, dar la două secole distanță, părintele paroh Gabriel Oprea de la Bisericii Sfântul Gheorghe Nou din Ploiești a pus bazele centrului, venind în ajutorul copiilor defavorizați, unii chiar abandonați de proprii părinți.

În anul 2012 s-a renovat clădirea unde astăzi își desfășoară activitatea centrul și cu ajutorul credincioșilor s-au utilat o clasa, o biblioteca și un loc de luat masa, urmând ca pe viitor să fie amenajată și curtea.

Ideea a fost îmbrățișată de comunitate.

Stând de vorbă cu părintele Gabriel Oprea, ne-a spus că ideea fundamentală a creării centrului a plecat de la actele umanitare de acum două secole ale celor doi soți Gheorghe și Zincă Boldescu, care neavând copiiau donat întreaga moșie unor familii sărace.

Centrul având o singură sală de curs și numărul de elevi fiind limitat la 20, a fost introdus un criteriu de selecție a elevilor participanți la cursuri, astfel ca la școlile de unde provin, să nu aibă absențe nemotivate.

Centrul educațional are opt profesori voluntari (franceză, engleză, matematică, chimie, religie, pictură, muzică și lucru manual – traforaj), iar materialul didactic este suportat de către aceștia, de către părintele paroh și câțiva oameni de bine.

Copiii au participat la multe expoziții, la cursuri de astronomie în cadrul Palatului Copiilor din Bucrești, la Muzeul de Istorie, concerte de colinde, muzică patriotica, populară, expoziții mesteșugărești, împărțind la rândul lor pachete cu alimente, alinând sufletele celor însingurați și întristați.

Plecând de la premisa că centrul educațional le-a redat zâmbetul, copiii își dau silința să creeze lucruri frumoase.

Văzând cât este de benefic pentru comunitatea din cartierul Boldescu acest centru, părintele Gabriel Oprea promite că îl va extinde, iar pe viitor vor învăța aici mai mulți copii.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here