Cum e să fii student în străinătate: de vorbă cu Larisa Oprea, masterandă la Sheffield Hallam University

1
Sheffield-Hallam-University-IntegralEdu-studii-in-strainatate

Continuăm seria de materiale despre motivațiile și impresiile studenților români care au ales să facă studii în afara țării. De această dată am discutat cu  Larisa Oprea, care studiază Marketing Internațional în cadrul Sheffield Hallam University, a patra cea mai mare instituție de învățământ superior din Marea Britanie. Ce a motivat-o să aleagă această universitate și cum vede acum lucrurile, după ce a luat contact direct cu mediul academic de acolo, vedeți în interviul de mai jos. 

PedagoTeca: Ce te-a motivat să mergi la studii în străinătate?

Larisa Oprea: În primul rând, am ales un master în Anglia datorită oportunităților de angajare care sunt la orice colț, iar în al doilea rând, datorită nivelului înalt de învățământ. Mi-am dorit să pot pune în practică teoria pe care o învăț, nu doar să am nenumărate cărți, jurnale de citit și de pregătit, fără o potențială șansă de a utiliza informațiile dobândite. 

PUB: vezi acum pe eMAG o gama impresionantă de smartwatch-uri reduse cu până la 40%

PedagoTeca: Ce îți place cel mai mult la sistemul de învățământ din Marea Britanie?

Larisa Oprea: Sistemul de învățământ din Marea Britanie este renumit în întreaga lume. Avem șansa să utilizăm cele mai noi tehnologii și să facem practică într-o afacere reală. Șansa de a lucra în echipă cu persoane de diferite naționalități este un alt beneficiu. Îți dezvoltă gândirea și abilitățile.

PedagoTeca: Cum arată o zi din viața unui student la Sheffield Hallam University?

Larisa Oprea: Nu este ușor, dar este ireal de frumos. Mă trezesc (bine, de obicei mă trezește mirosul din bucătărie, unde colega din China gătește diferite preparate), mă pregătesc să plec la facultate, iar la ora 9 dimineața sunt deja la curs. În primele minute încerc să înțeleg glumele matinale făcute de peste 5 naționalități, iar apoi trebuie să fiu atentă. Nu avem multe ore, dar, bineînțeles, trebuie să petrecem mult timp în bibliotecă. Acolo pregătim temele, ne punem la punct toate informațiile noi învățate la cursuri și socializăm. Facem totul în echipă. Așa timpul trece mai repede și ne putem ajuta reciproc.

Mergem la alte cursuri, învățăm să folosim și să lucrăm în diferite programe pentru a ne face viața mai ușoară. Dacă nu ai înțeles o idee, profesorii sunt foarte deschiși să-ți acorde din timpul lor de după cursuri pentru a-ți explica neclaritățile.

PUB: vezi acum pe eMAG o gama impresionantă de smartwatch-uri reduse cu până la 40%

După cursuri de obicei rămân cu colegii să bem un suc în oraș și să vorbim despre viitorul nostru. Sunt foarte interesante discuțiile, fiecare dintre noi vine cu diferite opinii și idei. Povestim despre tradițiile noastre, iar colegii mei mereu au arătat deschidere și interes să afle cât mai multe despre obiceiurile din România.

În anumite zile facultatea organizează evenimente unde ne putem distra și în același timp ne putem dezvolta cultura generală.

Seara mă duc la sală. Clar, trebuie să fac asta datorită nenumăratelor dulciuri care sunt aici! La fel, nu mă duc singură, ci merg cu prietenii de aici, la sala din facultate. Acolo avem diferite programe sau chiar echipe sportive unde putem să îmbinăm utilul cu plăcutul.

Seara când ajung acasă, mă uit la un film sau îmi pregătesc materialele pentru a doua zi.

PUB: vezi acum pe eMAG o gama impresionantă de smartwatch-uri reduse cu până la 40%

PedagoTeca: Pentru mulți români, ideea de a merge la studii în afară pare ceva irealizabil, pornindu-se de la premisa că pentru asta ai nevoie de mulți bani sau că este greu. Tu cum ai ajuns acolo, cum te descurci cu toate? 

Larisa Oprea: Mereu mi-am dorit să ajung aici. Am știut că dacă încep ceva trebuie să termin, chiar dacă nu este ușor. Având în vedere bugetul, totul este simplu. Beneficiem de un împrumut în valoare de 10 mii de lire. Cu banii aceștia am plătit facultatea și cazarea. M-au ajutat și părinții, dar aici toți studenții au un job. Sunt job-uri part time unde personalul ne face programul în așa fel încât să nu avem probleme la facultate. Poți să îți alegi în fiecare săptămână când să lucrezi, atât zilele, cât și numărul de ore. Deci totul este simplu, trebuie doar să ai voință, ambiție și să-ți dorești să fii diferit.

PedagoTeca: Ce domeniu studiezi și de ce te-a atras anume această specializare? Cum îmbină facultatea ta partea teoretică cu cea practică?

Larisa Oprea: Eu urmez un master în Marketing Internațional. În țară am terminat jurnalism și am vrut să schimb puțin domeniul. Ce m-a atras să studiez domeniul acesta, au fost oportunitățile pe care le ai. Fiecare companie are un departament de marketing, iar tot ce-ți trebuie să ai un job bun este AMBIȚIA.

Așa cum am spus și mai devreme, sunt foarte fericită cu partea practică. Eu nu am examene, am doar proiecte pe care trebuie să le predau la final de curs. Practica constă în diferite idei de proiecte unde trebuie să aplicăm teoriile și metodele învățate la curs și seminar.

Citește și: Cum e să fii student în străinătate: mărturiile unor studenți la University of Sunderland, Marea Britanie

 

De exemplu, recent a trebuit să predau pentru Branding Module un proiect care a constat în descrierea unui brand internațional. Pentru alt modul, Consultancy, lucrăm într-o firmă reală și trebuie să găsim clienți pentru un nou produs dintr-un sector veterinar. Mergem la firmă, avem supervizor care ne îndrumă ce să facem. La fel și directorul firmei și managerul. Totul este foarte interesant!

PedagoTeca: Vrei să te mai întorci în România după aceste studii, crezi îți poți găsi în țară împlinirea profesională pentru domeniul pentru care te-ai pregătit?

Larisa Oprea: Eu nu vreau să mă întorc. Știu deja că sunt foarte multe oportunități aici de care vreau să profit. Marea Britanie nu-ți oferă șansa de job doar aici, ci îți oferă șansa de a alege țara unde vrei să lucrezi în viitor. Asta deoarece învățământul de aici este recunoscut ca fiind cel mai bun peste tot în lume.

PedagoTeca: Se spune despre Sheffield că este unul dintre cele mai verzi orașe din Europa și că atrage studenții grație costurilor destul de mici. Tu cum ai descrie viața de acolo pentru tinerii români tentați de Sheffield?

Larisa Oprea: Nu doar că este un oraș frumos, ci este al patrulea cel mai mare oraș din UK. Într-adevăr, comparativ cu alte orașe, costurile sunt foarte mici. Începând de la cazare până la mâncare. Sunt diferențe foarte mari!

Eu din prima lună aici am început să recomand Sheffield. Nu doar ca oraș de studiu, dar și ca un oraș unde poți să-ți începi o carieră. Oamenii aici sunt foarte prietenoși, îmi aduc aminte de prima zi când am fost să-mi cumpăr un suc dintr-un magazin, iar vânzătoarea mi-a răspuns politicos „Thank you, love!”.

Faptul că este aproape de alte orașe renumite din Anglia este iar un avantaj, orașe în care călătoresc cu colegii sau unde mergem în weekend în club precum: Manchester, Birmingham, Leeds, Londra, York.

Sheffield este un adevărat oraș-gazdă. Nu ai cum să-ți formezi aici decât amintiri plăcute! 

Mai multe despre Sheffield Hallam University

Sheffield Hallam University are două campusuri în sudul comitatului Yorkshire, Anglia. Fiind a patra universitate britanică ca mărime, aceasta are anual peste 35 000 de studenți, licențiați în mai mult de 700 de specializări din peste 100 de țări. De asemenea, Sheffield Hallam este universitatea britanică cu cea mai mare rată de satisfacție în rândul studenților în ceea ce privește asigurarea locurilor de muncă după absolvire, obținând un scor de 96%. Practica studenților pe parcursul studiilor reprezintă un element foarte important în programul universității. Studenții străini care ajung acolo au cazarea asigurată de universitate în campusuri situate în apropierea sediului acesteia, la prețuri avantajoase.

PUB: vezi acum pe eMAG o gama impresionantă de smartwatch-uri reduse cu până la 40%

Cum poți ajunge student la Sheffield?

Mai multe detalii legate de modul în care se poate ajunge la Sheffield Hallam University: programe de studii, cazare, taxe, burse etc.,  puteți obține de la consultantul consultantul educațional IntegralEdu, distins în 2013 cu statutul de platină pentru cel mai bun reprezentant al universității britanice.

un comentariu

  1. Bun articol. O studenta din UK a facut un clip care se numeste „Student în țară sau în afară”, in care povesteste foarte sincer de ce a ales sa studieze in strainatate. Oricine crede ca e mai bine sa studiezi in Romania ar trebui sa vada clipul asta si sa se mai gandeasca…

    Link: ***

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here