Propunerea de înăsprire a pedepselor pentru violenţe contra profesorilor a primit raport favorabil din partea senatorilor juriști

0
pedepselor-senatul_romaniei-slarii-personal-nedidactic-învăţământ

Senatorii jurişti au dat pe 28 martie, în unanimitate, un raport favorabil fără amendamente propunerii legislative privind învestirea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi de control cu exerciţiul autorităţii publice pe timpul şi în legatură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, scrie Agerpres.

Propunerea legislativă, iniţiată de senatorul PSD Şerban Nicolae, prevede, între altele, că săvârşirea unei infracţiuni împotriva unei persoane care ocupă o funcţie didactică, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se suplimentează cu o treime.

„Reprimarea unor atitudini necorespunzătoare nu cred că o realizăm dacă mărim pedepsele pentru elevi, de exemplu. Cred că sunt cu totul şi cu totul alte măsuri pe care noi am putea să le luăm. (…) Nu pedeapsa este cea care o să îl aducă la o conduită conformă cu ceea ce ne dorim noi în şcolile din România. Punctul meu de vedere este că acest proiect nu este oportun“, a spus, în cadrul dezbaterilor, senatorul PNL Alina Gorghiu, conform sursei citate.

Citește și: Situaţia imposibilă a dascălilor în faţa elevilor problemă și criza de autoritate din societate

 

Senatorul George Dircă a precizat că nici USR nu susţine acest proiect. „Pe de o parte, cadrele didactice nu sunt autoritate de stat, pe de altă parte aducem aici modificări regulilor de procedură penală aplicabile în ceea ce priveşte derularea şi investigarea anchetelor în astfel de cazuri. Din câte îmi amintesc, pentru medici există o astfel de prevedere similară. Ea a fost adoptată cred în anul 2015, dar asta, din câte ştiu eu, nu a dus la împuţinarea numărului de agresiuni faţă de medicii din camerele de gardă sau din spitale”, a explicat parlamentarul USR.

În calitate de iniţiator, senatorul PSD Şerban Nicolae a susţinut că fenomenul violenţelor împotriva profesorilor a luat amploare şi este nevoie de înăsprirea pedepselor în aceste cazuri. “O protecţie suplimentară pentru cadrele didactice nu ar trebui să constituie un pericol. Dacă ar veni propuneri de protecţie suplimentară a cadrelor medicale, nu e un lucru rău. Descurajarea se face inclusiv prin înăsprirea unor pedepse atunci când fenomenul capătă amploare. (…) Este nevoie de o înăsprire a pedepselor şi propunerea este justificată. (…) Când un profesor aflat în exerciţiul funcţiei sale didactice în condiţiile legii este supus unui act de agresiune, unei violenţe unei forme de insultă, nu este doar el cel care are de suferit, ci întreg procesul de învăţământ”, a explicat Şerban Nicolae.

Propunerea legislativă urmează să intre în dezbaterea plenului Senatului, care este Cameră decizională în acest caz.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here