Înscrierea copiilor romi în clasa zero, problematică în Maramureș

0
romi

Autoritățile județene din Maramureș încearcă să găsească fel de fel de soluții pentru a face în așa fel încât tot mai mulți copii romi să ajungă la școală. Nu este așa ușor însă, pentru că odată ce copilul ajunge la școală el trebuie să și termine măcar opt clase. Un lucru foarte greu de realizat, după cum recunosc și autoritățile județului.

Dificultăţi la înscrierea copiilor romi la școală din cauza faptului că romii au doar cărţi de identitate provizorii

În Baia Mare a început înscrierea copiilor în clasa 0, deşi au fost întâmpinate probleme în toate şcolile vizate, în primul rând din cauza faptului că romii au, de cele mai multe ori, cărţi de identitate provizorii, şi nu de tip cartelă. Cu toate acestea, există promisiuni din partea directorilor şi a cadrelor didactice că cei mici vor fi înscrişi.

„Aceşti copii nu au nici o vină că sunt romi, ei trebuie ajutaţi să meargă la şcoală”, a spus Gavriş Ardelean, subprefectul judeţului Maramureş.

Citește și: Un elev de clasa a VIII-a din Suceava s-a calificat la cinci olimpiade naţionale

Declaraţiile acestuia au fost făcute în cadrul unei întâlniri avute cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), ai Serviciului Public de Asistenţă Socială (SPAS) Baia Mare, mediatori şcolari şi directori de unităţi de învăţământ.

„Părinţii romi ar trebui să se poată adresa direct şcolii, fără mediere, pentru a solicita înscrierea copiilor lor”, a arătat Claudia Costea, reprezentantă a SPAS Baia Mare.

Reprezentanţii SPAS au declarat că părinţii romi doresc să îşi trimită copiii la şcoală, neştiind însă care sunt paşii pe care trebuie să îi urmeze în acest sens.

„Cel mai greu este să îi determini pe copii nu abandoneze școala pe parcurs”

Cristina Moldovan, inspector în cadrul Instituţiei Prefectului, a atras atenţia asupra faptului că cel mai greu este să îi determini pe copii nu să se înscrie la şcoală, ci să nu o abandoneze pe parcurs. Cristina Moldovan a precizat și câteva din motivele pentru care acești copii nu vor sa ajungă la școală. Și anume faptul că trebuie să se lupte cu câinii vagabonzi în drumul spre școală, lipsa îmbrăcămintei adecvate, a hranei, a condiţiilor de studiu de acasă, sunt motive care îi determină pe elevii romi să abandoneze studiile.

De asemenea, un alt reprezentant SPAS a propus organizarea unui program de after-school pentru elevii romi, care ar putea duce la prevenirea abandonului şcolar şi care ar reduce decalajul cu care pornesc pe drumul şcolii copiii de etnie romă care nu au frecventat grădiniţa.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here