Un elev de clasa a VIII-a din Suceava s-a calificat la cinci olimpiade naţionale

0
elev-Suceava-David-Corneliu-Turturean

David Corneliu Turturean, elev în clasa a VIII-a la Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava s-a calificat în acest an la etapa națională a olimpiadei școlare pentru cinci discipline: Fizică, Astronomie şi astrofizică, Informatică, Chimie şi Lingvistică. Deoarece calendarul competițiilor îi permite să pariticipe doar la trei dintre ele, elevul a ales să meargă la Olimpiada Națională de Fizică, Astronimie și astrofizică și la cea de Lingvistică, scrie Monitorul de Suceava.

Prima pe listă, în ordine cronologică, este Olimpiada  de Astronomie din perioada 19-22 aprilie, de la Călimăneşti, judeţul Vâlcea. Acesta este îndrumat de prof. dr. Petru Crăciun, cu care se pregăteşte de ani buni, după orele de curs, la Palatul Copiilor din Suceava.

Pentru mine va fi o trecere de la juniori la seniori, astfel că voi fi printre cei mai mici de vârstă din lotul seniorilor. Competiţia va fi mult mai dură, cu elevii de liceu. Sper să obţin un premiu, dacă nu va fi să mă calific în lotul lărgit, iar de la anul sper să am pregătirea necesară pentru a mă califica în lotul pentru internaţională”, a povestit David pentru sursa citată.

După concursul la Astronomie, urmează Fizica, în intervalul 23-28 aprilie, la Târgu Jiu, judeţul Gorj. Fizica este disciplina care-i place cel mai mult şi pe care vrea să se axeze în viitor.

În prezent, şansele de a mă califica în lotul lărgit pentru etapa internaţională sunt mici, pentru că voi intra în competiţie cu elevi de-a XII-a. Dar mă pregătesc pentru viitor. Trebuie să fiu printre primii 10% + trei pentru calificare”, a mai explicat adolescentul.

Citește și: Un elev din Galați, pasionat de astronomie, a descoperit o nouă stea

 

A treia participare va fi la Olimpiada naţională de Lingvistică, de la Măgurele, judeţul Ilfov, din perioada 12-14 mai. Lingvistica este o disciplină care nu se studiază în şcoală, iar rezolvarea cerinţelor presupune folosirea logicii şi a matematicii.

Mai exact, liceenii trebuie să traducă texte din limbi necunoscute, doar pe baza analogiilor care reies din informaţiile oferite în cerinţe. Participarea la aceasta olimpiadă nu este condiţionată de cunoaşterea unei anumite limbi străine.

Rezultatul remarcabil obținut de elevul sucevean în acest an vine după ce anul trecut, acesta s-a calificat la trei olimpiade naţionale: Fizică, Astronomie şi astrofizică şi Informatică, participând la primele două.

Alte planuri și realizări ale elevului sucevean

De asemenea, elevul vrea să participe în luna mai şi la Olimpiada judeţeană la Ştiinţe pentru juniori, ce cuprinde probe la disciplinele Fizică, Biologie şi Chimie. Pe lângă toate aceste preocupări, David se pregătește în acest an și pentru Evaluarea Națională de la final de clasa a VIII-a.

Publicația suceveană mai menționează faptul că David a obținut în octombrie 2016 medalia de bronz la Olimpiada Internaţională de Astronomie din octombrie 2016, pe lângă alte zeci de diplome şi medalii câştigate în cadrul concursurilor şi olimpiadelor şcolare.

Sursă foto: www.monitorulsv.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here