Cum sunt universitățile din Olanda? Acum poți vedea online cum se desfășoară un curs la Stenden sau Van Hall Larenstein

2
universitati-olanda-integraledu-

Printre țările occidentale spre care se îndreaptă tot mai mulți tineri români pentru studiile universitare se numără Olanda. Unul dintre motivele invocate de cei care pleacă, dar și unul dintre argumentele-cheie prezentate de consultanții educaționali pentru învățământul olandez, este că acolo teoria este mult mai îmbinată cu practica decât la noi.

Ei bine, sistemul de învățământ universitar prezintă într-adevăr diferențe față de sistemele cu care suntem obișnuiți. În Olanda există două tipuri de universități: universitățile propriu-zise, de cercetare (Universiteit sau WO) și universități de științe aplicate sau de arte aplicate, orientate către învățământul profesional. Acestea din urmă pregătesc studenții pentru cariere specifice și, astfel, spre deosebire de primul tip de universități, au un caracter mai practic.
Universitățile de științe aplicate pot fi alegerea potrivită pentru cei care sunt mai preocupați de îmbunătățirea sau creșterea șanselor și oportunităților de angajare, decât de continuarea sau aprofundarea studiilor teoretice.

Studenții care termină o universitate vocațională pot profesa slujba aleasă fără alte pregătiri adiționale. Universitățile de cercetare științifică se axează mai mult pe teorie și pe cercetare.

Despre modul de evaluare

În ceea ce privește modul de evaluare, sistemul de notare este similar cu cel din România, cu note de la 1 la 10. Cu excepția testelor grilă, la examene nu există răspuns corect sau greșit, fiind apreciată capacitatea de argumentare a studentului.

La universitățile de cercetare, la finalul studiilor, se pregătește o lucrare de licență. Spre deosebire de acestea, cele de Applied Sciences le oferă posibilitatea studenților să aleagă între redactarea standardei lucrări de licență și elaborarea unei cercetări pentru o companie la care, de cele mai multe ori, a desfășurat perioada de practică.

În continuare vă prezentăm și câteva universități reprezentative pentru sistemul de învățământ olandez.

 The Hague University of Applied Sciences 

The Hague University este un reprezentant de elită al instituțiilor de învățământ cu orientare profesională. Procesul de predare de aici se realizează în grupuri mici, iar programele de studii dau posibilitatea efectuării unui transfer, timp de un semestru, la o universitate parteneră dintr-o altă țară. Partea practică a fiecărui program presupune ca studenții să petreacă o anumită perioadă în companii, pe parcursul studiilor, pentru a căpăta experiență profesională.

Aceasta oferă programe de licență și masterat în domeniul Studiilor Europene, designului industrial, afacerilor și comunicării internaționale, managementului financiar, dar și al managementului în domeniul sportiv, studii de drept și securitate etc.

Stenden University of Applied Sciences 

Stenden University este o universitate modernă cu campusuri în Olanda (Leeuwarden și Emmen), dar și în destinații exotice: Qatar, Africa de Sud si Tailanda și în Bali. În cadrul proiectului Grand Tour, studenții pot experimenta un semestru într-unul dintre aceste campusuri „exotice” ale univesității.

Stenden University of Applied Sciences își propune să pregătească manageri capabili să facă față interacțiunilor interculturale complexe din lumea de azi.  Cursurile susținute la această universitatea sunt bazate pe cazuri reale, fapt care îi ajută pe studenți să-și dezvolte aptitudinile de lucru în echipă, dar și de cercetare individuală. Acolo se pune mare accent pe dezvoltarea gândirii critice.

Van Hall Larenstein University of Applied Sciences

Programul de studiu oferit de această universitate se concentrează pe domenii privind zona de mediu și resurse naturale.

Pe lângă programele de licență, VHL oferă și programe de masterat, cursuri de certificare și cursuri intensive pentru studenți la nivel internațional. Și desigur, pune mare accent pe practică. Programa educațională se bazează pe competențe dobândite în urma sesiunilor de cercetare și internship-urilor practice.

Fontys University of Applied Sciences, Eindhoven

Fondată în 1992 prin asocierea a 5 instituţii de învatamânt superior din sudul Olandei, Fontys este în prezent cea mai mare universitate din ţară.

Aceasta dispune de 40 de campusuri în diferite oraşe şi oferă peste 120 de programe universitare şi 17 programe de master în domeniul tehnologiilor informaţionale, economiei, ştiinţelor sociale, educaţiei şi sănătăţii publice.

HZ University of Applied Sciences

Universitatea este împărţită în şapte Academii specializate în Business Administration, Tehnologie, Turism, Inginerie, Chimie şi Logistică şi are o orientare profesională. Procesul de studiu se desfăşoară în grupuri mici şi profesorii au o experienţă bogată. Cei mai mulţi dintre profesori sunt oameni de afaceri cu o experienţă reală în industrie.

HZ University are o reală preocupare pentru mediul înconjurător, având o varietate de iniţiative şi programe pentru a utiliza mai puţine resurse şi a reduce poluarea. Universitatea are parteneriate cu universităţile de frunte din China în domeniul administrării apelor şi ecologiei.

Radboud University

Universitatea Radboud este o institutie națională care pune accentul pe importanța activității de cercetare în oricare din programele de studii pe care le oferă. În fiecare an la Universitatea Radboud sunt înscriși peste 19.000 de studenți care urmează unul din cele 110 programe educaționale.

Universitatea pune un foarte mare accent pe formarea educațională, profesorii având un stil de predare personal și lucrând îndeaproape cu studenții în seminarii restrânse și interactive, astfel încât să îi pregatească pentru viitoarele poziții fie în cercetare, în domeniul academic sau în mediul de afaceri.

University of Applied Sciences Utrecht

Universitatea are 30 000 de studenţi și principalele domenii de studiu sunt: Economie şi Management, Tehnologie şi Știinţele Naturii, Comunicaţii şi Jurnalism, Învăţământ, Sănătate, Drept etc.

Instituția menţine legături strânse cu numeroase instituţii de învăţământ din multe ţări. Un lucru tipic pentru programele internaţionale este că studiile se bazează pe îmbinarea teoriei cu partea practică.

Studiul se desfăşoară în grupuri mici de studenţi şi se acordă atenţie pentru fiecare student în mod individual. Programul include un semestru în străinătate pentru dobândirea unei experienţe internaţionale, dar şi un stagiu de specialitate inclus în programul de studiu.

University of Groningen

Înfiinţată în anul 1614, Universitatea Groningen este a doua instituţie de învăţământ ca și vechime din Olanda. Universitatea are o reputaţie internaţională foarte bună, fiind considerată o universitate de elită în Europa, având numeroase parteneriate cu universitati din afara Olandei

În Europa, universitatea este situată printre primele trei in clasament, cu o cercetare concentrată pe domeniile: Ecologie, Ştiinţe Spaţiale, Chimie şi Astronomie. Alte grupuri de cercetare lucrează în domeniile nanotehnologiilor, biologie moleculară, medicină, neurologie, sociologie, filozofie, teologie, arhitectură şi artă.

Printre absolvenţii universităţii se numără un laureat al premiului Nobel, prima femeie profesor din Olanda, primul cosmonaut din Olanda şi primul preşedinte al Băncii Centrale Europene.

Zuyd University of Applied Sciences

Zuyd University of Applied Science oferă un mediu de studiu intim – toate facultățile Zuyd sunt relativ mici comunități, strâns unite, în care studenții găsesc o atmosferă personală și primitoare. Cursurile sunt interactiv și oferă studenților libertatea de a se dezvolta într-un mediu profesionist calificat și creativ.

Metoda de învățare este bazată pe proiecte permite munca făcută în grupuri mici, de cel mult 15 studenți, îndrumați de un tutore. Această metodă îi încurajează participarea activă la discuțiile de grup, precum și îmbunătățirea abilităților de rezolvare a problemelor.

universitati-olanda-integraledu-

Încearcă în luna martie experiența unui curs la o universitate din Olanda, participând online la cursuri

 Se spune că o imagine valorează uneori cât o mie de cuvinte. Dar cum ar fi sa vezi în direct cum se desfășoară un curs într-o facultate olandeză? 

O astfel de oportunitate este oferită de consultantul educațional IntegralEdu. Pe lângă accesul online la cursuri, în această lună – „Luna universităților olandeze” – cei interesați pot afla tot ce trebuie să știe despre studiile și viața în Olanda de la consultanți care au intrat în contact cu zeci de studenți admiși la studii în țara respectivă și care au vizitat campusurile universităților.

Citește și: Eminescu: despre educație, lipsa de autoritate și golul moral

Consultanții educaționali îi ajută pe viitorii studenți internaționali cu absolut tot procesul de înscriere, admitere și pregătire de plecare, astfel încât să le rămână timp să se concentreze, până la plecare, pe școală, vacanță sau job.

Serviciile de consultanță educatională oferite de IntegralEdu sunt gratuite pentru toate instituțiile partenere din străinatate, pe care le reprezintă în România. Această oportunitate este la doar câteva click-uri distanță, făcând o înscriere online,  pentru a fi contactat apoi de un consultant IntegralEdu.

 

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here