Omega-3 din noi surse vegetale la USAMV Cluj-Napoca

1
omega-3

Extragerea substanței Omega-3 printr-un procedeu care folosește o microalgă din Oceanul Pacific, dar și glicerolul crud, care rezultă în urma procesării biodiselului, și care ar putea să le ofere vegetarienilor, dar și celor care vor să limiteze consumul de pește, o sursă alternativă din acest acid gras esențial, reprezintă obiectul unui proiect derulat de o echipă cercetători din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, anunță Agerpres.

Coordonatorul echipei, doctorul Dan Vodnar, a explicat, în cadrul unui eveniment de prezentare a proiectului, că Omega-3 se extrage, în prezent, din câteva surse vegetale, cum ar fi diverse semințe și nuci, dar aportul nu este foarte mare. “Vegetarienii iau puțin Omega 3 din sursele vegetale — nuci, semințe, însă aportul nu este suficient de mare. În mod normal, Omega 3 se obține din carnea de pește, însă noi venim cu o alternativă pentru vegetarieni astfel încât obținem Omega 3 din Limacinum, o microalgă din Pacific, multiplicată de noi în laborator”, a spus Dan Vodnar.

Subprodusul de la biodiesel ar putea fi sursă pentru producerea unor substanțe cu efecte benefice asupra sănătății noastre

Echipă a lucrat până în prezent și pe o substanță numită glicerol crud, ca sursă de obținere a unor substanțe nutritive, inclusiv Omega-3. “UE a investit în ultimii 10 ani în găsirea unei alternative pentru combustibilul fosil, una dintre soluții fiind biodieselul, dar a rezultat foarte mult subprodus, și anume glicerol crud, iar purificarea acestuia costă foarte mult. La USAMV derulăm un proiect de cercetare care are în vedere utilizarea glicerolului crud ca sursă pentru producerea unor substanțe cu efecte benefice asupra sănătății noastre, acid citric, vitamina B12, betacaroten, acizi grași esențiali — Omega 3”, a mai spus Vodnar.

Citește și: Studenţii Universității Politehnica București, pe locul I la Olimpiada Internaţională de Matematică pentru Studenţi SEEMOUS 2017

În ceea ce privește obținerea acidului gras Omega-3 prin noile procedee, acestea presupun o fermentație a glicerolului crud  și a microalgăi, care poate dura până la 7 zile. La final, biomasa se separă și este purificată, obținându-se astfel Omega-3. “Adăugarea de Omega-3 în alimentație ajută creierul uman și, de asemenea, joacă un rol important în metabolismul întregului organism. Prin acest proiect de cercetare vom găsi o soluție cu partenerii europeni prin care să utilizăm eficient acest subprodus al biodieselului, care este glicerolul crud”, a explicat Dan Vodnar.

Omega-3 are efecte în dezvoltarea neuronală

Potrivit nutriționistul Mona Suharoschi, care face parte de echipă, Omega-3 este o substanță esențială pentru organismul uman, cu efecte în dezvoltarea neuronală, în scăderea colesterolului. Lipsa sa din organism este asociată cu afecțiuni cardiovasculare, boala Alzheimer, sau diferite tipuri de cancere și boli inflamatorii.

Lucrările echipei de la USAMV se derulează în cadrul unui proiect de cercetare care beneficiază de o finanțare europeană de 1,5 milioane de euro și care va fi finalizat în anul 2020.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here