Universitatea „Babeş-Bolyai”: semestrul doi în format hibrid

3

Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca recomandă ca semestrul al II-lea al anului universitar în curs să fie continuat cu învăţământ în format hibrid, chiar dacă a fost ridicată starea de alertă la nivel naţional.

 

„Pe de o parte, avem experienţa foarte bună cu învăţământul la distanţă/frecvenţă redusă la UBB (ca multe alte mari universităţi ale lumii) şi cu derularea online a unor activităţi academice (…), în condiţiile unei noi pedagogii universitare elaborată de UBB şi ale recomandărilor Comisiei Europene de a analiza posibilitatea şi rolul învăţământului hibrid în învăţământul superior.

Pe de altă parte, avem dorinţa autorităţilor naţionale de a reveni rapid la formatul clasic, de dinainte de pandemie.

Cu toate că înţelegem şi apreciem dorinţa autorităţilor de a trece dincolo de constrângerile stării de alertă, nu recomandăm trecerea intempestivă care poate bulversa academic şi administrativ semestrul aflat în derulare (inclusiv ajutorarea refugiaţilor în spaţiile/cu resursele universităţilor), mai ales în cazul universităţilor mari, care au zeci de mii de studenţi, şi/sau ignorarea dezvoltărilor tehnice şi de pedagogie universitară realizate în ultimii doi ani.

Vezi și Noile reguli din școli și universități, anunțate la ora 14:00 de ministrul Educației

Din punctul nostru de vedere, raţional ar fi fost să continuăm în învăţământul superior activităţile aşa cum au fost începute în semestrul al II-lea (…), reluând, ca trecere graduală, examenele de la sfârşitul semestrului în format clasic şi, apoi, începând cu noul an universitar, să avem activităţile academice doar în format clasic (acreditat), augmentat de elemente hibride acolo unde ne-ar permite reglementările convenite în baza unei analize/dezbateri naţionale solicitate de strategia Comisiei Europene pentru universităţi”, se arată într-un comunicat trimis, joi, de UBB.

Potrivit sursei citate, UBB este o instituţie care ţinteşte standardele internaţionale, dar, în acelaşi timp, care trebuie să respecte strict reglementările naţionale, autonomia proprie putându-se manifesta fără a ieşi din cadrul reglementărilor naţionale.

„Prin propunerea făcută am încercat să îmbinăm cât mai bine toate aceste constrângeri, deşi sinteza dintre teză şi antiteză este dificilă în acest caz.

Soluţia Consiliului de Administraţie al UBB va fi discutată luni (14 martie 2022) în cadrul şedinţei Senatului UBB, unde, dincolo de discuţia legată de aprobare, ţinând cont şi de prezenţa în număr mare a studenţilor, am solicitat să avem şi o dezbatere mai generală pe principii, care poate ne ajută să facem împreună sinteze şi mai bune”, se precizează în comunicat.

3 comentarii

  1. […] Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca recomandă ca semestrul al II-lea al anului universitar în curs să fie continuat cu învăţământ în format hibrid, chiar dacă a fost ridicată starea de alertă la nivel naţional.   „Pe de o parte, avem experienţa foarte bună cu învăţământul… Cititi mai multe aici: Universitatea „Babeş-Bolyai”: semestrul doi în format hibrid […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here