Un #10 years challenge despre planetă

10 fotografii documentare despre cât de repede se schimbă clima.

1

În 2019 a fost valul ăsta cu  #10 years challenge, oamenii au publicat pe internet poze în care puteai să vezi cum arătau acum 10 ani. 

Ar fi naiv să credem că ne schimbăm doar noi, dar lumea din jur rămâne intactă. Vă prezentăm o colecție de 10 locuri care arată cum s-a schimbat pământul, de-a lungul timpului. Din cadre îți dai seama că factorul uman este motivul de bază al acestor schimbări, iar modul în care noi ne trăim viețile afectează ecosistemul.

Ghețarul Petersen din Alaska

În 1917, zona Ghețarului Pedersen era un teren arid, acoperit de gheață și zăpadă. Astăzi, această zonă este transformată radical. Pământul este acoperit cu iarbă verde, nu găsești nici o urmă de ghețari.

 

Marea Aral cunoscută sub numele de Lacul Aral sau Marea Albastră.

În trecut era unul dintre cele mai mari lacuri din lume. Marea Aral a scăzut continuu începând cu anii 1960, după ce râurile care o alimentau au fost forțate să-și schimbe ruta către proiectele de irigație. Din anii 1960, de când a început producția de bumbac în acea zona, apa a început să se micșoreze. Iar în 2007, marea a ajuns la 10% din mărimea sa inițială.

 

Lacul Powell

Un lac artificial creat în anul 1963 după o perioadă de 3 ani, 3 luni, 3 saptamani și 3 zile de eforturi ale inginerilor și constructorilor pentru a ridica barajul Glen Canyon Dam. Considerat cel mai dramatic lac din lume, datorită amestecului straniu de culori al apelor, și a formațiunilor stâncoase care-l înconjoară, Powell este al doilea lac artificial ca mărime din Statele Unite. În 1999, Lacului Powell avea un nivel ridicat al apei, acesta fiind curată. Astăzi, nivelul apei a scăzut considerabil.

 

Lacul Aculeo din Chile

Principala atracţie turistică de la periferia capitalei, Santiago de Chile, a dispărut, fiind o victimă a secetei şi a supraconsumului de apă. Acest lac a fost timp de multe decenii una dintre principalele atracţii turistice din regiunea capitalei chiliene, aflându-se la o distanţă de 70 de kilometri în raport cu aceasta, cu o suprafaţă de aproape 12 kilometri pătraţi.

 

Lacul Mar Chiquita

Unul dintre cele mai interesante locuri din Argentina, lacul Mar Chiquita, este situat în provincia argentiniană Cordoba, numele lacului în traducerea spaniolă înseamnă lac de sare. Localnicii mai numesc acest loc Laguna Mar Chiquita.

Lacul este un loc de cuibărit pentru flamingoul chilean, heronul albastru și pescărușele patagonice. Pe malurile sale există doar 350 de specii de păsări de apă și diverse animale. O dată cu schimbările climatice, a fost redusă nu doar suprafața apei dar și mediul de trai al acestor păsări.

 

Pădurile din Rondonia

Institutul naţional de cercetare spaţială din Brazilia a publicat date care arată o creştere de 74,5% a suprafeţei despădurite în teritoriile indigene într-un mai puțin de un an. În total, pădurea tropicală a pierdut 10.100 de kilometri din cauza defrișărilor ilegale săvârșite recente.

Chiar dacă incendiile forestiere sunt obişnuite în Amazon, în timpul sezonului secetos, din iulie până în octombrie, având drept catalizator cauzele naturale ( ex: fulgere), uneori ele pot fi provocate şi de oameni. Bazinul Amazon, care găzduieşte peste trei milioane de specii de plante şi animale, şi un milion de membri ai comunităţilor indigene, este crucial în reglarea încălzirii globale.

 

Ghețarul McCarthy

O schimbare extrem de vizibilă s-a întâmplat și cu Ghețarul McCarthy, Alaska. Timp de un secol gheața și zăpada au dispărut integral din zonă.

 

Muntele Matterhorn

Aproape fără zăpadă a rămas și Muntele Matterhorn din Elveția. Matterhorn este unul dintre cei mai vestiți și mai deosebiți munți din lume, situat la granița dintre Italia și Elveția în Alpii Pennini. Îndrăgit pentru faptul că are forma unei piramide abrupte și înclinate, al cărui perete este aproape vertical și care se ridică la o altitudine de aproape 1000 de metri deasupra ghețarilor.

 

Marea Barieră de Corali

Schimbări climatice radicală se întâmplă nu doar la înălțimi, dar și în lumea subacvatică. Marea Barieră de Corali, cel mai mare sistem de recif de corali din lume, cuprinzând aproximativ 3000 de recifuri și 300 de insule, a rămas în prezent doar cu jumătate de recif. Conform National Geographic, schimbările au fost cauzate de episoadele de încălzire a apelor din ultimii doi ani. 

Din cauza creșterii temperaturii, coralii expulzează algele microscopice cu care trăiesc în simbioză, denumite zooxante. Acestea furnizează coralilor hrană de care au nevoie, dar şi culoarea scheletului din calcar. Dacă zooxantele nu revin în ţesutul coralian, coralul moare.

 

Aceste fotografii ar trebui nu doar să ne pună pe gânduri, ci să genereze și schimbări reale. Există un șir de obiceiuri pe care ai putea să le revezi, pentru a reduce consumul excesiv și a acționa responsabil. Începe cu puțin, atunci când faci o nouă achiziție, întreabă-te care a fost drumul acelui obiect până la tine, și dacă merită daunele pe care procesul lui de producție le-a adus mediului înconjurător?

Vezi și Casoteca.ro/magazin

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here