Tinerii din România vor avea 450 de călătorii gratuite cu mijloace de transport în Europa

4

Comisia Europeană lansează o nouă rundă a programului DiscoverEU. Cu această ocazie vor fi acordate 12.000 de permise gratuite de călătorie prin Europa, în perioada 15 aprilie – 31 octombrie 2019. Aceste permise gratuite de călătorie sunt adresate tinerilor cu vârsta de 18 ani, 450 fiind pentru România. Înscrierile încep din 29 noiembrie 2018.

„În această vară, circa 15.000 de tineri în vârstă de 18 ani au putut călători în UE. Ei au avut o experiență personală cu privire la ceea ce înseamnă să fii european. Ei au avut șansa de a descoperi diversitatea și bogăția culturală a Europei, precum și de a întâlni oameni din întreaga Uniune. Am auzit atâtea povești fantastice de la cei care au participat și sunt încântat că putem oferi această experiență mai multor tineri anul viitor!”, a declarat Comisarul European Tibor Navracsics, responsabil pentru educație, cultură, tineret și sport.

Citeşte şi: Un formular de la Fisc, direct în ghiozdanele elevilor

Condiții de înscriere pentru călătorii gratuite

Pentru înscriere, tinerii trebuie să aibă vârsta de 18 ani la data de 31 decembrie 2018. Cei interesaţi trebuie să se înscrie online, începând cu 29 noiembrie, pe pagina Portalului european pentru tineret; un comitet va evalua aplicaţiile şi va face selectarea; cei înscrişi vor afla rezultatele în ianuarie 2019. Ei trebuie să fie pregătiţi de călătorie între 15 aprilie – 31 octombrie 2019 pentru o perioadă de maximum 30 zile.

Tinerii vor putea călători în mod individual sau într-un grup de maximum cinci persoane. Pe durata călătoriei, principalul mijloc de transport va fi trenul, însă există posibilitatea de a lua și alte mijloace de transport.

Locurile le sunt alocate statelor membre în baza unor cote fixe. Astfel, la prima rundă au fost înregistrate 3.175 de solicitări din România, fiind selectați 576 de tineri. Pentru runda a doua, 456 de bilete dintre cele 12.000 le vor fi alocate românilor.

Pe baza interesului covârșitor al tinerilor pentru acest program, Comisia Europeană a propus alocarea a 700 milioane de euro în bugetul UE post-2020, prin intermediul programului Erasmus. Dacă Parlamentul European și Consiliul vor ajunge la un acord, încă 1,5 milioane de tineri în vârstă de 18 ani vor putea călători gratuit în Europa, în perioada 2021-2027.

Din iunie 2018 când și-a facut debutul DiscoverEU cu inițiative de acest fel și până în prezent, foarte mulți tineri au avut ocazia să călătorească gratuit prin Uniune. Numai în cadrul primei ediții au călătorit gratuit peste 15.000 de tineri.

Autor: Iulia Gubandru

4 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here