Tinerii care împlinesc 18 ani vor putea călători gratuit cu trenul prin Uniunea Europeană timp de o lună

0
tinerii

Toţi tinerii care împlinesc 18 ani vor putea călători gratuit cu trenul în 2018, timp de o lună, pe întreg teritoriul Uniuniunii Europene. Asta, după ce Parlamentul European a adoptat, miercuri, raportul privind priorităţile politice pentru bugetul UE de la anul.

Documentul, elaborat de eurodeputatul român Siegfriend Mureşan, a fost adoptat cu 445 de voturi „pentru”, 134 „împotrivă” şi 101 abţineri şi prevede sprijinul acordat fermierilor europeni aflaţi în situaţii de criză, alocări mai mari pentru statele din Vecinătatea estică şi sudică, inclusiv Republica Moldova, dar şi finanţarea în premieră a Programului „Discover EU”, potrivit Digi 24.

Programul „Discover EU” ar putea să implice și posibilităţi de cazare pentru tineri

Potrivit Programul „Discover EU”, toţi cetăţenii care împlinesc 18 ani vor putea beneficia, timp de o lună, de călătorii gratuite cu trenul în toate statele membre ale Uniunii Europene.

„În calitate de negociator-şef pentru Bugetul UE 2018 din partea Parlamentului European, îmi asum trei principale obiective: în primul rând, să obţin finanţare pentru acest program în bugetul de anul viitor. În al doilea rând, vreau să obţin o prevedere clară ca tinerii să aibă o perioadă mai lungă în care să revendice acest abonament. Nu toţi tinerii care împlinesc 18 ani vor putea efectua acest voiaj exact anul respectiv, mulţi nu vor avea banii necesari, alţi tineri vor fi ocupaţi cu studiile. În al treilea rând, consider că, pentru a mări cât mai mult beneficiile acestui program, trebuie să ne gândim şi la opţiunile de cazare ale tinerilor. De aceea, forma finală a programului adoptat trebuie să ofere posibilitatea ca hostelurile, căminele studenţeşti sau chiar mediul privat să se înscrie într-un fel sau altul în program pentru a oferi posibilităţi de cazare adecvate pentru tinerii care beneficiază de acest abonament”, a declarat deputatul european Siegfried Mureşan.

Bugetul pe 2018 nu ţine cont de Brexit ci privește Marea Britanie ca un membru cu drepturi depline

Proiectul lui Mureşan a fost dezbătut marţi seara, în Parlamentul European, fiind susţinut de aproape toate grupurile parlamentare, care au lăudat eforturile europarlamentarul român. Excepţie au făcut grupul naţionalist ENF (Europa Naţiunilor şi a Libertăţii), care a criticat faptul că nu sunt abordate realele probleme ale Uniunii, precum şi grupul Verzilor.

Comisia Europeană, reprezentantă la dezbateri de comisarul pentru buget şi resurse umane, Günther Oettinger, a anunţat că priorităţile enunţate de Raportul Mureşan sunt convergente cu cele ale sale.

Citește și: Clasamentele educaționale internaționale nu ar fi cea mai bună metodă de evaluare a performanțelor elevilor

„Am citit raportul colegului Mureşan şi am citit atent priorităţile pe care le stabileşte şi pot să vă spun că, până acum, Comisia este de acord cu priorităţile şi aşteptările din acest raport pentru exerciţiul bugetar 2018 şi este de acord chiar în mare parte”, a spus comisarul european Günther Oettinger. Totodată, acesta a menţionat că bugetul pe 2018 nu ţine cont de Brexit. „Indiferent de când vor începe negocierile şi când se vor finaliza, anul 2018 va vedea Marea Britanie ca un membru cu drepturi depline şi cu obligaţiile aferente”, a precizat comisarul european pentru Economie, Gunther Oettinger.

Gratuitea în Europa, în completarea gratuităţii CFR

Decizia vine la scurtă vreme după ce guvernul roman a aprobat la începutul lunii februarie o ordonanţă de urgenţă care prevede că studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, beneficiază de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a. În luna februarie 2017, traficul generat de studenţi faţă de luna februarie 2016 a crescut cu 75%, de la 209.000 de călători studenţi la 355.000 de călători, a declarat recent directorul CFR Călători, Iosif Szentes.

Sursa foto: www.raileurope.com

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here