Terapia prin muzică, o nouă tendință în materie de dezvoltare personală

1

În prezent, Terapia prin Muzică, sau meloterapia, este o disciplină aparte în cadrul terapiilor prin artă, cu rezultate clinice dovedite.  Beneficiile terapiei prin muzică la nivel mintal, fizic, emoțional și spiritual sunt recunoscute la nivel internațional. Se folosește în educația specială, psihiatrie, psihologia clinică, psihopatologia expresiei, reeducarea funcțională, neo-natalitate, psihogeriatrie, susțineri de nuanță paleativă.

 

Muzica are nenumărate beneficii asupra creierului, având capacitatea de a ne modifica starea e spirit, iar această “magie” ne aduce în contact direct cu sinele, acționând astfel asupra stării generale psihice și mentale, tratând diverse tulburări.

Folosirea instrumentelor muzicale facilitează in mod egal dezvoltarea celor doua emisfere cerebrale, stimulând atât latura analitică-obiectivă cât și pe cea artistică-subiectivă. Forța vindecătoare a muzicii este cunoscută de secole, în toate culturile. În creștinism, se spune că regele David îi cânta la harpă regelui Saul atunci când acesta era chinuit de spirite malefice. Hippocrates, părintele medicinii, cânta muzică pentru pacienții săi tulburați psihic, iar Aristotel descrie muzica ca pe o forță care purifica sentimentele.

 

În cazul de față, folosim termenul de Dezvoltare Personală prin Muzică ca fiind un proces de sine stătător și care nu este o formă de psihoterapie.

 

Procesul psihoterapeutic se bazează pe un diagnostic inițial, pe când în dezvoltarea personală nu se pun diagnostice. În schimb, se identifică și se delimitează clar scopurile personale și ariile de lucru în direcția îndeplinirii acestora. Rolul consilierului în atelierul de dezvoltare personală prin muzică este să însoțească beneficiarul într-o călătorie spre descoperirea propriului potențial creator și recâștigarea echilibrului interior, validându-l și ghidându-l pe parcursul întregului proces.

 

Este nevoie de cunoștințe muzicale prealabile?

 

Pentru a participa la sesiunile de Dezvoltare Personala Prin Muzica nu este nevoie de cunoștințe prealabile muzicale sau mânuirea unui instrument muzical.

 

Cui i se adresează acest tip de terapie?

 

„Se adresează în egală măsură copiilor și adulților. Dezvoltarea personală prin muzică este eficientă în cazul anxietății, timidității excesive. În cadrul atelierului, copiii și adulții au ocazia să se exprime într-un mediu sigur, confidențial, învață să își gestioneze furiile și să își canalizeze energia într-un mod constructiv și creativ. Își dezvoltă creativitatea, învață să asculte și să se asculte, să lucreze în grup, le crește stima de sine și încrederea în ceilalți și învață să deconstruiască tiparele mentale negative. Folosirea instrumentelor muzicale constituie o componentă senzorială și auditivă importantă în întregul proces, dându-le posibilitatea să experimenteze spontan și concret cu ritmuri și sunete. În cazul copiilor, în special, se pune accentul pe ideea de joc” declară Elena Petcu, consilier pentru dezvoltare personală prin muzică.

 

Sunt recomandate cel puțin trei ședințe pentru a putea evalua corect efectele consilierii asupra clientului.

 

Evoluția acestuia depinde de dorința de a se exprima, curiozitatea de a încerca un instrument sau a cânta cu vocea. Ghidat și validat continuu de către consilier, clientul ajunge să acționeze și să interacționeze, fortificând un dialog muzical în care spiritul este lăsat liber să se exprime, scoțând la suprafață emoțiile negative și restabilind echilibrul interior.

 

Metode utilizate în cadrul meloterapiei:

 

  • Jocuri de improvizație si creativitate prin care exploram si încurajăm exprimarea gândurilor și a sentimentelor;
  • Jocuri muzicale;
  • Jocuri pentru dezvoltarea psiho-motricitătii;
  • Jocuri de rol;
  • Exerciții de grup;
  • Exerciții de creștere a încrederii în sine și în ceilalți;
  • Exerciţii ritmice ce dezvoltă capacitatea de ascultare şi comunicare;

„Instrumentele muzicale folosite sunt, în mare parte, din familia instrumentelor de percuție: boomwhackere, tobe, tamburine, clopoței muzicali. Pe lângă acestea, folosim instrumente melodice sau armonice (fluier, chitara, ukulele), precum și înregistrări muzicale. Pe lângă instrumentele muzicale, și alte materiale sunt folosite în activitățile de dezvoltare personală, în funcție de tematica aleasă și grupul de vârstă căruia i se adresează (mingi, baloane, voaluri, cartonașe, marionete)” declară Elena Petcu, consilier pentru dezvoltare personală prin muzică.

 

Activitățile se desfășoară în grup sau individual și sunt adaptate urmărind obiectivele propuse la începutul programului

 

De-a lungul programului aplicat urmărim:

-Modalități de comunicare fără folosirea cuvintelor;

– Experimentarea rolului într-un grup, cunoscând sentimentul de “a fi ascultat”;

-Sporirea încrederii în sine prin participare activă, asumarea temporară a unor roluri de conducere și oferirea necondiționată a suportului emoțional;

-Punerea in practica a deprinderilor sociale: ascultarea, cooperarea;

– Legarea relațiilor cu colegii;

– Dezvoltarea dexteritătii manuale;

– Dezvoltarea coordonării fizice;

 

Cum decurg sesiunile de Dezvoltare Personală prin Muzică?  

 

Pentru inceput avem un interviu în care se realizează o evaluare inițială şi stabilim un plan de dezvoltare personală. În cazul copiilor, este benefică o discuție atât cu părinții, cât și cu copiii.

“Sesiunile de Dezvoltare Personală Prin Muzică se derulează pe parcursul a 45 de minute, în spaţii sigure și confortabile.  După fiecare sesiune muzicală, sunt notate observațiile făcute pe parcursul activității (gradul de implicare individuală, gradul de interacționare cu grupul, adaptabilitatea si deschiderea la activitățile propuse, aportul creativ adus în cadrul sesiunii și natura acestuia etc.) Observațiile acestea sunt folosite pentru evaluarea clientului, adaptarea activităților și dinamicii grupului în sesiunile urmatoare și urmarirea progresului în ariile în care întâmpină dificultăți.’’ declară Elena Petcu, consilier pentru dezvoltare personală prin muzică.

 

 

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here