Tabloul ”Salvator Mundi”, polemici despre gradul în care a fost pictat de Leonardo da Vinci

0
”Salvator Mundi” Leonardo da Vinci
”Salvator Mundi” Leonardo da Vinci

Nu este clar dacă celebrul tablou ”Salvator Mundi” a fost pictat de Leonardo da Vinci sau de ucenicii săi. Experții nu clar nici dacă a contribuit sau nu Leonardo da Vinci, efectiv, la acest tablou. Știm însă că tabloul a fost achiziționat cu 450 de milioane de dolari, iar cumpărătorul este, cel mai probabil, prințul saudit Mohammed bin Salman.

Toate aceste întrebări stau la baza unui documentar prezentat de un canal al televiziunii franceze care a lansat o adevărată polemică despre cel mai scump tablou din lume. 

 

Tabloul atribuit lui Leonardo da Vinci a fost cumpărat cu 1175 de dolari, în 2005, de un comerciant de artă din New York, așa cum spune realizatorul documentarului TV.

Expertizată de unii specialișți britanici apoi vândută unui miliardar rus, pictura este pusă în vânzare în 2017, la o licitație iar documentarul prezintă cronologic șirul evenimentelor.

Vezi și Unul dintre rarele tablouri de Van Gogh a fost vândut la licitaţie pentru 14 milioane de euro

« Salvator Mundi » a fost adjudecat pentru suma de 450 de milioane de dolari de o serie de intermediari în spatele cărora s-ar ascunde prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, care ar fi vrut ca tabloul să fie expus la muzeul Luvru, lângă Mona Lisa, la marea expoziție Leonardo da Vinci din 2019.

Tabloul a venit la Paris, în subsolul de la Luvru pentru a fi expertizat, în termenii unui acord între Franţa și proprietarul tabloului. Tabloul e expertizat şi, efectiv, aici revin la dimensiunea acestui tablou şi a acestei afaceri, care este un secret de stat ce atinge interese multiple, în primul rând interesele proprietarului din Arabia Saudită, care are, evident, interesul ca acest tablou, cumpărat cu o jumătate de miliard să fie considerat un Da Vinci.

Reprezentanții muzeului Luvru nu au prezentat un punct de vedere oficial în documentar. Sub anonimat, se spune că expertiza ar fi arătat că Leonardo da Vinci doar ar fi contribuit la pictură.

Tabloul ”Salvator Mundi” nu a fost expus niciodată lângă Mona Lisa iar povestea legată de autenticitatea sa este, cu siguranță, abia la începutul altor anchete care vor urma.

Vezi și 10 fapte științifice care te vor uimi

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here