Tabloul ‘Plugul cu boi’ de Grigorescu, vândut la licitație pentru 37.500 de euro

0

Tabloul “Plugul cu boi” de Nicolae Grigorescu a fost cumpărat în urma unei licitații de artă de Mărțișor, organizată de Artmark, la Palatul Cesianu-Racoviță din Capitală. Opera a fost adjudecată, joi, la prețul de 37.500 de euro.

Lucrarea “Plugul cu boi” a aparținut vreme îndelungată colecției artistului și a fost estimată la 30.000 – 50.000 de euro.

La sume ridicate au fost adjudecate și alte tablouri semnate de Grigorescu – “Târg la Rucăr”, din fosta colecție istorică a dr. Alexandru Obregia, la 27.000 de euro, “Țărăncuță”, din colecția scriitorului Alexandru Vlahuță, la 26.000 de euro.

Printre lucrările cumpărate la prețuri mari s-au mai numărat și “Păpușica blondă” și “Tătăroaică la Balcic” de Nicolae Tonitza, la 22.000 de euro, respectiv la 8.500 de euro.

Tot joi seara, Artmark a organizat o licitație de covoare. Printre loturile adjudecate la această sesiune s-a numărat un covor oltenesc din lână, din Mehedinți, primit cadou de Nicolae Ceaușescu la a 55-a aniversare (1973). Acest lot, însoțit de certificat RA-APPS, a avut un preț de pornire de 500 de euro și a fost adjudecat la 1.200 de euro.

Nicolae Grigorescu, un pictor de seamă al culturii române

Nicolae Grigorescu (n. 15 mai 1838, Pitaru, jud. Dâmbovița – d. 21 iulie 1907, Câmpina) este unul dintre cei mai de seamă pictori ai culturii române, numărându-se printre primii fondatori ai picturii române moderne. Din aceeași categorie fac pate Ion Andreescu și Ștefan Luchian. La începutul secolului al XX-lea, tânăra generație de artiști se afla într-o continuă căutare de identificare și de aducere la lumină adevăratele valori ale neamului românesc.

Citește și Ce citesc românii. Harta României în cărți citite

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here