Studenții vor călătorii gratis nelimitate cu trenul

0
elevi-tren-gratuit-ministru-1-februarie

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a criticat luni poziţia premierului Florin Cîţu „de a discuta limitarea transportului gratuit al studenţilor” şi a solicitat Guvernului încetarea „imediată a acestor demersuri”.

„Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) critică ferm poziţia prim-ministrului Florin Cîţu de a discuta limitarea transportului gratuit al studenţilor şi solicită Guvernului încetarea imediată a acestor demersuri. Deşi domnul prim-ministru şi echipa sa nu şi-au găsit timp de la învestirea Guvernului să discute problemele şi priorităţile studenţilor, acesta îşi continuă preocupările avute în ultimii ani de a elimina această facilitate pentru studenţi. În decursul zilei de astăzi, prim-ministrul României, Florin Cîţu, a informat ca posibilă măsură de limitare a cheltuielilor bugetului de stat pentru anul 2021 reducerea subvenţiei pentru transportul studenţilor”, afirmă reprezentanţii ANOSR într-un comunicat remis luni presei.

Vezi și CFR Călători a anunţat programul trenurilor la trecerea la ora de iarnă

ANOSR aminteşte că dreptul de a călători gratuit cu trenul, la clasa a II-a, a intrat în vigoare la 1 februarie 2017 şi de acesta beneficiază toţi studenţii înmatriculaţi la o formă de învăţământ cu frecvenţă într-o instituţie de învăţământ superior acreditată, indiferent de distanţă şi numărul de călătorii.

„Aceasta reprezintă o măsură importantă pentru creşterea echităţii în învăţământul superior, facilitând accesul şi finalizarea studiilor studenţilor din medii socio-economice defavorizate. Măsura creşte mobilitatea studenţilor, atât pentru participarea la schimburile de experienţă, cât şi pentru participarea la diverse manifestări artistice, culturale, sportive sau ştiinţifice, organizate în diferite centre universitare”, afirmă studenţii de la ANOSR.

ANOSR menţionează că asemenea măsuri de sprijin ale studenţilor există şi la nivelul altor ţări europene, cum ar fi Luxemburg sau Slovacia, care au acordat gratuitate studenţilor la transportul feroviar.

Potrivit organizaţiei studenţeşti, subvenţionarea gratuităţii studenţilor la transportul feroviar este o măsură care „ajută CFR şi operatorii privaţi să îşi crească capacitatea investiţională” şi, implicit, să întreprindă demersuri pentru a oferi servicii de calitate pentru toţi utilizatorii.

„Trebuie să luăm în calcul că problemele financiare ale studenţilor nu sunt deloc neglijabile. Conform Raportului Eurostudent VI, 38% dintre studenţii români (media UE=29%) au probleme financiare moderate, cu mult peste media europeană. (…) În concluzie, coroborând beneficiile generate de gratuitatea la transportul feroviar pentru studenţi, printre care creşterea echităţii accesului la învăţământul superior, a mobilităţii studenţilor în scopuri didactice şi de dezvoltare profesională, beneficiile aduse mediului şi încheind cu sprijinul esenţial acordat CFR Călători prin această măsură, sunt imperioase menţinerea acestui drept şi încetarea oricăror demersuri de limitarea acestuia”, mai susţine ANOSR.

Vezi cel mai puternic purificator de aer anti coronavirus

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here