Școala va avea la fel de multe cazuri de infectare câte are și comunitatea. Totul depinde de cum respectă adulții regulile.
Conf. Dr. Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, a declarat luni seara că, după începerea școlii față în față, într-o unitate de învățământ vor fi la fel de multe cazuri de infectare cu SARS COV-2 câte sunt în comunitatea respectivă. Medicul atrage atenția că depinde de modul în care adulții respectă regulile ca elevii să poată merge în siguranță la școală.
„Există dovezi foarte clare că școala va avea exact la fel de multe cazuri cum are și comunitatea în care se află acea școală”, spune dr. Mihai Craiu.
Medicul aduce în sprijinul afirmațiilor sale un studiu care s-a făcut în Marea Britanie: „Serviciul public de sănătate britanic a făcut, la sfârșitul lunii noiembrie, când erau foarte multe cazuri în Regat, un sondaj cu testare intensivă în peste 100 de școli și au observat că rata incidenței, atât la elevi, cât și la profesori, fără simptome, a fost în jur de 1,2 – 1,3 la sută bolnavi fără simptome, exact ca în comunitățile unde au fost făcute aceste teste.”
Vezi și Focar de COVID-19 la o școală din București
Dr. Mihai Craiu spune că siguranța copiilor la școală va depinde de atitudinea adulților, de cum respectă ei regulile impuse de pandemie: „În zonele de scenariu verde, probabil că riscul nu va fi mare, dacă noi adulții facem ce trebuie – adică dacă nu ne îmbulzim în trafic, în mijloacele de transport în comun, dacă nu stăm pe gardul școlii la distanță nepotrivită, dacă purtăm mască. Dacă facem noi, adulții, ce trebuie, atunci copiii or să poată să meargă în siguranță la școală.”
Medicul atrage atenția că mulți copii au suferit foarte mult pentru că nu au mers la școală: „Din punct de vedere educațional și emoțional, copiii au suferit foarte mult. Ca medic de urgență, văd în fiecare zi copii care vin cu tot felul de crize imaginare – de dureri de cap, de leșinuri, de ticuri. Lipsa școlii le face și rău fizic, nu numai din punct de vedere al performanței școlare.”