Franța: transmiterea COVID-19 în rândul copiilor de grădiniță „este scăzută”

Copiii riscă să se infecteze mai degrabă "acasă"

0
Gradinita-272-pregatiride Crăciun

Transmiterea COVID-19 în rândul copiilor de grădiniță „este scăzută”, potrivit unui studiu publicat de revista britanică The Lancet. Cercetătorii afirmă că „nu există dovezi” potrivit cărora grădiniţele ar reprezenta „un focar de contagiere virală” pentru preşcolari. Copiii riscă să se infecteze mai degrabă „acasă” decât în aceste unităţi de învăţământ, relatează EFE.

Studiul, realizat de medici francezi, intenţionează să îi ajute pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă „cum şi în ce măsură” copiii din grădiniţe transmit virusul, iar în acest scop au fost formate şi analizate trei grupuri. La primul au participat 327 de copii cu vârste între cinci luni şi patru ani; un grup de 190 de angajaţi din grădiniţe; şi un grup comparativ de 164 de lucrători din spitale, fără niciun contact cu copii.

Potrivit lui Camille Aupiais, una dintre autoarele studiului, s-a beneficiat şi de „o informaţie suplimentară” din partea părinţilor copiilor evaluaţi.

Vezi și Dosarul ”Grădiniţa groazei”: din Constanța; faza în instanță

Această cercetare, prima focalizată asupra copiilor din grădiniţe, s-a desfăşurat în trei oraşe din Franţa: la Paris (regiunea cea mai afectată) şi în alte două localităţi cu o incidenţă mai mică a contagierilor – Rouen, în Normandia, şi Annecy, în munţii Alpi.

Camille Aupiais a subliniat că studiul a reprezentat o noutate, deoarece copiii nu obişnuiesc să se îmbolnăvească de COVID-19, iar dacă totuşi se infectează sunt „asimptomatici sau prezintă simptome uşoare”, în condiţiile în care majoritatea grădiniţelor şi a şcolilor au fost închise în Franţa la începutul pandemiei, în 2020.

Unele centre au rămas însă deschise, mai ales grădiniţele pentru copiii „lucrătorilor esenţiali” şi, prin urmare, „mai expuşi” virusului decât ceilalţi copii rămaşi acasă, astfel încât s-a dorit să se afle dacă minorii din prima categorie se „vor contagia sau nu” în comparaţie cu ceilalţi, notează cercetătoarea.

Potrivit datelor luate în calcul de autorii studiului, copiii (de până la 17 ani) au reprezentat între 1 % şi 8 % din totalul cazurilor de COVID-19 confirmate de laborator şi între 2 % şi 4 % dintre pacienţii spitalizaţi.

Vezi și Tratament cu anticorpi împotriva COVID-19 în laboratoarele GSK

Pe parcursul celor opt săptămâni ale studiului au fost prelevate probe de sânge şi s-au realizat teste PCR tuturor participanţilor: 3,7 % au fost pozitive în rândul copiilor, iar 6,8 % în rândul angajaţilor grădiniţelor. Autorii studiului precizează că aceste date nu s-au diferenţiat „semnificativ” în raport cu procentul de 5 % înregistrat în rândul angajaţilor din spitale.

Este şi motivul pentru care Camille Aupiais a pledat pentru menţinerea deschisă a grădiniţelor, subliniind că închiderea centrelor şcolare din restul ţărilor europene „nu pare să afecteze” prea mult evoluţia pandemiei de coronavirus.

Totuşi, autorii sunt de părere că studiul are de suferit din cauza unor limitări, având în vedere că la momentul realizării sale nu erau cunoscute noile tulpini ale virusului care circulă în prezent, precum cea britanică, braziliană şi sud-africană, şi nu se ştia dacă cei mici sunt sau nu „mai susceptibili” la aceste mutaţii.

Pentru a reduce și mai mult posibilitatea ca vreunul dintre virusurile periculoase să existe în sălile de clasă sau în celelalte încăperi ale unităților de învățământ, acestea trebuie dotate cu purificatoare de aer performante: VEZI AICI

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here