Guvernul a decis extinderea programului de încurajare a consumului de fructe proaspete și în rândul preșcolarilor din grădinițele de stat și particulare acreditate cu program de 4 ore. Decizia a fost luată în Ședința Guvernului din 5 octombrie. În prezent, grupul-țintă al Programului include elevii din clasele I-VIII din învățământul de stat și privat autorizat/acreditat, extins ulterior și la elevii din clasa pregătitoare, anunță un comunicat de presă al MADR.
Decizia se aplică începând din acest an școlar și este parte a măsurii „Copii sănătoși la grădiniță” a Pachetului integrat pentru combaterea sărăciei, aprobat prin Memorandum la 19 iulie 2016.
Comunicatul precizează că prin acestă decizie, Guvernul „încurajează consumul de fructe proaspete de către copii, pentru conștientizarea de către aceștia a beneficiilor unei alimentații sănătoase bazată pe consumul de fructe proaspete. Pe termen lung, implementarea acestui program, la o vârstă la care se formează obiceiurile alimentare, poate contribui la reducerea cheltuielilor destinate diferitelor afecțiuni cauzate de o alimentație nesănătoasă”.
Ordonanța vine și ca o măsură de eliminare a discriminării și inechității dintre școlarii și preșcolarii care urmează aceleași cursuri în aceleași unități de învățământ, se mai precizează în comunicat. De asemenea, programul de încurajare a consumului de fructe în rândul copiilor este o oportunitate pentru sectorul românesc de fructe în sensul diversificării și dezvoltării activităților de producție și comercializare.
Vor fi alocaţi zilnic 0,37 lei pentru un copil
Astfel, în anul școlar 2016-2017 vor fi alocate fonduri în valoare de 13 milionae de lei din bugetul de stat pentru extinderea programului. Banii vor merge către cele 347.908 de grădinițe, câte 0,37 lei zilnic pentru un preșcolar. Costul cuprinde banii necesari pentru achiziția fructelor, TVA-ul, cheltuielile de transport, distribuție și depozitarea acestora.
„Fructele proaspete distribuite elevilor/preșcolarilor, perioada și frecvența distribuției, limita valorii zilnice pe elev/preșcolar, precum și fondurile necesare pentru distribuție sunt stabilite și actualizate anual prin Hotărâre a Guvernului, în funcție de evoluția prețurilor și a tarifelor”, mai precizează comunicatul.
Sursă foto: www.sciencenews.org