Sfinții Ierarhi Atanasie și Chiril, arhiepiscopii Alexandriei

1

Sfântul Atanasie era din cetatea Alexandriei și după neam, mai mult egiptean decât grec. Copil fiind, a cunoscut vremea prigoanelor, călindu-se pentru mărturisirea credinței.

Era diacon când, însoțindu-l pe episcopul său Sfântul Alexandru, Atanasie a fost la Sinodul cel dintâi de la Niceea (325), unde cu dovezi nezdruncinate a arătat rătăcirea lui Arie, cerând osândirea ereziei lui.

Citiți și O viață dedicată copiilor – Maria Cojocaru, profesor învățământ preșcolar: Dacă vrei să construiești viitorul, educă oameni

Ajuns episcop și patriarh în Alexandria, toată viața Sfântului a fost o luptă pentru Mărturisirea de credință de la Niceea, o luptă de 45 de ani în care a îndurat 5 izgoniri de pe scaunul său, mărturisind până la capăt dreapta credință.

La 77 de ani, întors la scaunul său, după 45 de ani de luptă, Sfântul Atanasie a adormit cu pace, iar Biserica îl cinstește ca pe un mare părinte al Ortodoxiei.

Sfântul Chiril a fost tot din Alexandria, nepot al Patriarhului Teofil și desăvârșit în cărțile bisericii. Ajutător al celui de al treilea sinod de la Efes, a condamnat învățătura lui Nestorie, care înțelegând greșit taina Întrupării Lui Dumnezeu nu o cinstea pe Maica Domnului.

Strălucind cu râvnă pentru dreapta credință, Sfântul Chiril se numără printre marii Sfinți Ierarhi și Dascăli ai creștinătății.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here