Sectorul european al jucăriilor a solicitat norme mult mai severă faţă de pieţele online

0
jucării_periculoase

Sectorul european al jucăriilor a solicitat, miercuri, Uniunii Europene (UE) să fie mult mai severă faţă de pieţele online unde numeroase jucării puse în vânzare nu respectă normele de securitate.

Dintre cele aproximativ 200 de jucării fără marcă achiziţionate de la terţi vânzători de pe patru “marketplaces” din Europa, “97% nu sunt conforme cu Directiva europeană cu privire la securitatea jucăriilor iar 76% din jucăriile testate prezintă defecte care le fac periculoase pentru copiii cu vârsta de până la 6 ani”, afirmă într-un comunicat comun Federaţia franceză a industriilor jucăriilor şi puericulturii (FJP) şi Toy industries of Europe (TIE).

Printre jucăriile testate, care au fost achiziţionate la preţuri reduse de pe platformele online Wish, AliExpress, Amazon şi eBay, unele prezintă “un risc de sufocare din cauza micilor piese care se desprind uşor” sau “o concentraţie de ftalaţi de mai multe ori peste limita autorizată de UE”, se arată în comunicat.

De asemenea, au fost descoperite “pistoale de jucărie ale căror săgeţi care pot provoca răni, jucării din lemn cu o sfoară prea lungă şi cu care copilul se poate strangula”, a declarat directorul general de la FJP, Bruce Aiglehoux.

Se redeschid grădinițele, iată în ce condiții

Aceasta în contextul în care consumatorii se aprovizionează din ce în ce mai mult de pe Internet, iar criza sanitară nu face decât să întărească fenomenul.

Comerţul online reprezintă, deja, 28% din vânzările totale de jucării în Franţa în 2019, creştere de 7% în ritm anual, însă “odată cu Covid-19, am văzut o creştere foarte puternică a acestui canal de distribuţie”, afirmă Frédérique Tutt, expert la firma de cercetare de piaţă NPD.

Revizuirile prevăzute a avea loc în 2020 asupra reglementărilor europene (Directiva e-commerce din 2001 şi Directiva Securitatea Generală a produselor-2001/95/UE), “prezintă oportunitatea de a defini noi obligaţii care să constrângă pieţele să facă mai mult pentru a preveni, reacţiona şi filtra activităţile vânzătorilor terţi”, afirmă reprezentanţii FJP şi TIE.

În acest sens, platformele online ar trebui să poată controla “dacă producătorul a efectuat o procedură de evaluare a conformităţii şi a pus la punct o documentaţie tehnică conformă cu cerinţele impuse de UE”, se mai arată în comunicatul celor două organizaţii.

Studiu: Te speli des pe dinți, scapi de diabet

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here