Școlile și grădinițele din București nu întră momentan în scenariul roșu

0

Este oficial, școlile și grădinițele din București nu întră momentan în scenariul roșu. Se va ajunge aici abia în momentul în care incidența cazurilor vă depăși cifra trei la mia de locuitori. Momentan rata este de 2,69 cazuri la o mie de locuitori.

 

Însă, ziua a început cu emoții, atunci când Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat că Bucureștiul a trecut de trei cazuri la mia de persoane. Apoi, cifrele Grupului de Comunicare Strategică au contrazis aceste date. INSP a revenit și a revizut calculele. În orice caz, Capitala este la doar câțiva pași de scenariul roșu.

Datele anunțate inițial de Institutul Național de Sănătate Publică arătau că Bucureștiul ar fi trebuit să intre în scenariul roșu. Și toate școlile și grădinițele să se închidă.

Institutul Național de Sănătate Publică a luat în calcul populația rezidentă, din București, adică puțin peste 1.800.000 de persoane, așa că a rezultat o incidență de 3,11 cazuri la mia de locuitori. De partea cealaltă, Grupul de Comunicare Strategică și-a făcut calculele pe baza unei cifre de aproape 2.200.000 de locuitori cu domiciliul în acte în București. De aici, un indice mai mic, de 2,69.

Situaţia imposibilă a dascălilor în faţa elevilor problemă și criza de autoritate din societate

Autoritățile au intrat în alertă. Și până la urmă au decis. Școlile și grădinițele rămân, deocamdată, deschise.

Monica Anisie, ministrul Educației: “La momentul acesta, rata la nivelul municipiului Bacurești este de 2,69, deci nu s-a trecut peste pragul de 3. Prin urmare, noi la momentul acesta am avut numai o ședință de lucru în așa fel încât să fim pregătiți dacă este nevoie de a intra în scenariul rosu”.

Gheorghe Cojanu, prefectul Capitalei: “După ce se va depăși această cifră de 3 vom lua măsuri, vom aștepta spre 3,4 ceva de genul acesta țînând cont și de populația reală. Plus că așteptăm un palier de trei zile să vedem că cifra crește și atunci rapid în a treia zi vom lua o hotărâre de consiliu”.

Ulterior, INSP a anunțat pentru București și incidența calculată în funcție de populația cu domiciliul în Capitală de 2,65. Ușor mai mică decât cea transmisă în buletinul oficial.

În eventualitatea unui scenariu roșu, pe lângă închiderea unităților de învățământ, autoritățile ar putea închide și centrele comerciale. Iar, în ultimă instanță, ar putea fi limitate deplasările dintr-un sector în altul, deși acest lucru este foarte complicat având în vedere că foarte multe persoane locuiesc într-un sector, dar lucrează în altul.

La nivel național, peste 650 de școli și grădinițe funcționează în scenariul roșu. Dintre acestea, în mai bine de 240 au fost înregistrate cazuri de Covid-19 în rândul elevilor, profesorilor și personalului auxiliar. Restul funcționează în acest scenariu din cauza ratei infectărilor din localități sau din cauza lucrărilor de infrastructură.

Citește despre singurul purificator anti-coronavirus pe Casoteca.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here