Şcoala de Teatru prin dezvoltare personală Qfeel, readuce în viaţa oamenilor învăţarea prin joc

2

Când spui „Şcoală de Teatru”, îţi vine instant în minte imaginea unei scene de actori care interpretează diferite roluri, după care îşi încheie reprezentaţia în aplauzele oamenilor. Însă, o şcoală de teatru nu înseamnă doar asta. Teatrul este o artă care te ajută să te redescoperi şi să te dezvolţi personal.

Pe o astfel de deviză, a mers şi Doina Ionescu-Posea, care de mai bine de 10 ani, a fondat Şcoala de Teatru prin dezvoltare personală, Qfeel. Qfeel nu este acea şcoală de teatru unde doar înveţi cum să obţii admiraţia publicului prin reprezentaţiile tale, ci este şcoala care prin cursurile ei te învaţă să redevii tu însuţi, omul care era înainte de a se afunda în problemele zilnice. Oamenii care vin la aceste cursuri de teatru au profesii obişnuite şi un stil de viaţă agitat. De aceea şi motivul pentru care cursurile se ţin seara: “Aici oamenii vin să se relaxeze şi să-şi încarce bateriile pentru job-urile lor de zi cu zi,” spune Doina.

Cum a luat fiinţă Şcoala de Teatru

Doina le preda copiilor încă de pe băncile facultăţii de teatru, iar ideea de a înfiinţa şcoala a venit de la sine. La început a avut în jur de 30 de cursanţi. Drumul a fost unul destul de greu, Doina povesteşte cum în primii ani făcea repetiţii într-o sală de conferinţe: “În primii trei ani, lucram la un birou şi în sediul respectiv aveam un spaţiu, o sală de interviuri, unde îmi ţineam cursurile. Munceam de dimineaţa până seara, inclusiv în weekend.”

Pe parcurs, şcoala a avut mai multe sedii, în prezent, Qfeel îşi desfăşoara cursurile într-o clădire din zona Universitătii şi are la dispoziţie 4 săli.

Echipa Qfeel este formată din 7 traineri care învaţă în permanenţă de la alţi traineri metode de predare şi tehnici de teatru pentru a veni mereu cu ceva nou în faţa cursanţilor.

“Dacă la început eram eu care le făceam pe toate, promovare, contabilitate, ţineam şi cursuri pentru adulţi şi copii, uşor am crescut, iar în prezent am o echipă pentru organizare şi una de traineri”.

Portofoliul Şcolii Qfeel

Portofoliul Qfeel este unul destul de vast, oricine poate găsi cursuri aici găsind cursuri pentru toate gusturile. Cursuri de dicţie, poezie, pantomimă, evoluţie, stand-up comedy, pe lngă acestea se ţin tot felul de workshopuri, proiectul incubator, unde în baza unui abonament oamenii pot participa la mai multe cursuri. Pană în prezent, echipa de actori a susţinut peste 160 de spectacole în întreaga ţară.

La un curs participă în jur de 10-12 persoane, iar in total în toate cele 4 săli sunt în jur de 50 de persoane săptămanal. La primele cursuri, oamenii iau contact cu autocunoaşterea şi cu dezvoltarea personală, ideea de exprimare liberă, de socializare cu alţi oameni noi, de a da jos din măşti pentru a ajunge la ei înşişi. “De aia o denumim Şcoală de Teatru prin dezvoltare personală. Nu este o şcoală de teatru şi atât, este scena vieţii,” explică Doina. Cursurile durează în medie 6 luni, iar pentru cei care îşi doresc să aprofundeze şi să joace în spectacole, există proiectul “Trupa permanentă”.

Cursurile de copii şi liceeni sunt diferenţiate faţă de cele de adulţi. Cursurile pentru copii sunt pe termen lung şi se parcurg mai multe etape. Aceştia au parte de lecţii deschise de faţă cu părinţii, spectacole de teatru, scenete, dar tot cu scopul de a se dezvolta personal. “Mai vin părinţi şi mă întreabă ce rol va juca copilul. Nu va juca niciun rol. Nu facem teatru la modul: hai să vindem teatru, ci teatrul este o urmare a ceea ce facem cu ei în sala de curs”. Se pune mai mult accent pe ceea ce înţelege persoana atunci când iese din sală şi să înţeleagă de ce face anumite lucruri.

Pentru cei care doresc să se înscrie la un astfel de curs, au posibilitatea să meargă la o şedinţă pentru a testa, apoi hotărăsc dacă vor să continue sau nu.

Un curs costă 300 de lei pe lună, 700 de lei pachetul pe 3 luni.

Doina le recomandă tuturor curioşilor să meargă pe încredere dacă se gândesc să înceapă unul dintre cursurile şcolii Qfeel. “Toţi oamenii deschişi sunt invitaţi să testeze pe propria piele ce înseamnă joaca în viaţa lor personală. Să ne aducem aminte că mici copii fiind, învăţam totul prin joc. Atunci noi revenim ca adulţi la învăţarea prin joc. Recomand oamenilor să revină la joc şi să descopere beneficiile jocului în viaţa lor”, spune Doina în încheiere.

2 comentarii

  1. […] Când spui “Şcoală de Teatru”, îţi vine instant în minte imaginea unei scene de actori care interpretează diferite roluri, după care îşi încheie reprezentaţia în aplauzele oamenilor. Însă, o şcoală de teatru nu înseamnă doar asta. Teatrul este o artă care te ajută să te… Cititi mai multe aici: Şcoala de Teatru prin dezvoltare personală Qfell, readuce în viaţa oamenilor învăţarea prin j… […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here