Începând din anul școlar 2017-2018, la Reşiţa vor funcţiona şase clase cu învăţământ profesional dual, care vor cuprinde aproape 170 de elevi.
„Începând cu anul şcolar 2017 – 2018, vom avea şase clase la învăţământul dual, cu un număr total de 168 de locuri, pentru care sunt două etape de înscriere. Fişele de înscriere au putut fi şi pot fi ridicate de la unităţile şcolare unde au absolvit clasa a VIII-a şi să le depună la cele unde se desfăşoară învăţământ dual. Este un avantaj şi faptul că Primăria Reşiţa oferă, pe lângă bursa de 500 lei, oferită de stat, şi o altă bursă, în valoare de o sută lei, pentru elevii cazaţi în căminele şcolare, iar agenţii economici, încă 200 lei”, declară Adrian Doxan, inspector şcolar general al ISJ Caraş-Severin, citat de Agerpres.
Elevii vor putea să opteze pentru următoarele calificări: strungar, sudor, electrician, bucătar, confecţioner produse textile, ospătar, brutar, patiser, operator CNC. Primii absolvenţi de a VIII-a au venit să se înscrie chiar din prima etapă, care s-a încheiat vineri, fiind atraşi de beneficiile oferite, dar şi de faptul să au posibilitatea să înveţe o meserie, mai scrie sursa citată.
Citește și: Patru medalii de aur pentru USV Suceava la Salonul de Inventică Timişoara
Trei unități școlare din Caraș-Severin oferă învățământ profesional dual – Colegiul Tehnic, Colegiul Tehnic Cărăşan şi Colegiul Economic al Banatului Montan, toate localizate în Reşiţa. Următoarea etapă de înscriere se va face în perioada 26-30 iunie, la secretariatele acestor instituții.
Despre specificul învățământului profesional dual
Învățământul profesional dual se deosebește de învățământul profesional clasic prin faptul că este organizat numai la cererea agenților economici. În acest sens, autoritățile educaționale asigură resursele umane și financiare necesare necesare pentru formarea teoretică a cursanților, iar agenții economici oferă resursele necesare pentru formarea practică a lor.
Potrivit unei ordonanțe de urgență a Guvernului adoptată în noiembrie anul trecut, au acces gratuit la învățământul profesional dual toate persoanele în vârstă de până la 26 de ani care au absolvit etapele obligatorii de învățământ, chiar dacă ulterior și-au întrerupt studiile.