Spania: reprezentări ale unor cai, cerbi şi bouri vechi de peste 24.000 de ani

1

O echipă de arheologi de la o universitate britanică a descoperit un sit important de artă rupestră paleolitică pe coasta estică a Spaniei, incluzând reprezentări ale unor cai, cerbi şi bouri vechi de peste 24.000 de ani, informează DPA şi PA Media.

Peste 100 de picturi şi desene străvechi, despre care se crede că au cel puţin 24.000 de ani, au fost descoperite în peştera cu o adâncime de 500 de metri Cova Dones sau Cova Dones, în Millares, în apropiere de Valencia.

Deşi locul e binecunoscut de localnici şi excursionişti, desenele nu erau cunoscute înainte de descoperirea cercetătorilor de la universităţile Zaragoza şi Alicante, care sunt afiliate cu Universitatea din Southampton.

Vezi și Un os preistoric sculptat ar putea fi cea mai veche lucrare de artă din lume descoperită vreodată

”Când am văzut pentru prima dată desenul unui bour, ne-am dat imediat seama că e vorba despre ceva important”, a spus Aitor Ruiz-Redondo, lector de preistorie la Zaragoza şi Southampton.

”Deşi Spania e ţara unde se află cele mai numeroase situri de artă paleolitică rupestră, majoritatea sunt concentrate în nordul Spaniei. Iberia estică este o regiune unde au fost descoperite mai puţine astfel de situri”.

 

Peste 100 de picturi şi desene străvechi, despre care se crede că au cel puţin 24.000 de ani,
Peste 100 de picturi şi desene străvechi, despre care se crede că au cel puţin 24.000 de ani,

Sursa foto: cambridge.org


zona cu peste 100 de picturi şi desene străvechi, despre care se crede că au cel puţin 24.000 de ani,
zona cu este 100 de picturi şi desene străvechi, despre care se crede că au cel puţin 24.000 de ani,

Sursa foto: cambridge.org

În cadrul cercetării, publicată în revista Antiquity, oamenii de ştiinţă au identificat peste 100 de motive, 19 dintre acestea fiind confirmate drept reprezentări de animale, iar multe fiind realizate, în mod neobişnuit, din argilă.

Cercetătorii cred că descoperirea, care datează din iunie 2021, este cel mai important sit de artă rupestră paleolitică descoperit în această regiune şi care conţine cele mai numeroase motive din Europa după Antiquity (Bizkaia) în 2015.

”Animalele şi semnele au fost pictatate pur şi simplu prin plimbarea degetelor şi a palmelor acoperite cu argilă peste pereţi”, a spus Ruiz-Redondo.

Cercetătorii cred că vor fi descoperite şi alte desene în aceste peşteri, iar cercetarea lor continuă.

un comentariu

  1. […] O echipă de arheologi de la o universitate britanică a descoperit un sit important de artă rupestră paleolitică pe coasta estică a Spaniei, incluzând reprezentări ale unor cai, cerbi şi bouri vechi de peste 24.000 de ani, informează DPA şi PA Media. Peste 100 de… Cititi mai multe aici: Spania: reprezentări ale unor cai, cerbi şi bouri vechi de peste 24.000 de ani […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here