Reacția Universității din București la acuzațiile de plagiat aduse ministrului Educației

3
plagiat

Universitatea din București a reacționat marți, 27 septembrie, la plagiatul ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, dezvăluit într-o anchetă jurnalistică de Emilia Şercan.

“În privința acuzațiilor de plagiat care i se aduc Ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, considerăm necesară o analiză serioasă, în afara oricărei presiuni de orice natură, analiză care să fie realizată de îndată de către instituțiile abilitate din cadrul universității implicate și de instituțiile responsabile ale statului”, susține universitatea condusă de rectorul Marian Preda, într-un comunicat remis Edupedu.ro.

„Universitatea din București rămâne constantă în apărarea fermă și în cultivarea normelor și a practicilor care se subscriu eticii și integrității academice. Condamnăm, astfel, orice acțiune care încalcă etica și integritatea academică”, spune Universitatea din București, într-o luare de poziție publicată astăzi, 27 septembrie 2022.

A doua universitate ce reacționează instituțional

Aceasta este a doua universitate ce reacționează instituțional la afacerea plagiatului ministrului Educației, după ce SNSPA a atras ieri atenția că implicațiile sunt devastatoare, mai ales atunci când vorbim de credibilitatea și de performanța spațiului academic românesc.

Amintim că jurnalista Emilia Şercan a publicat pe PressOne.ro o anchetă jurnalistică în care arată că ministrul Sorin Cîmpeanu a plagiat un curs universitar.

Citește și: Zece organizații europene și internaționale cer investigații prompte și independente în cazul Emiliei Șercan

Cîmpeanu și-a însușit în mod fraudulos și paternitatea creației celor 13 capitole, trecându-se drept autor al respectivelor secțiuni din cursul universitar, potrivit jurnalistei.

Conform sursei citate, numele autorilor originali a fost înlocuit cu numele actualului ministru al Educației în ediția din 2006 în care am descoperit plagiatul, dar și într-o variantă ulterioară, din 2009, publicată în aceeași formă.

Ce a declarat Sorin Cîmpeanu

În apărarea sa, Sorin Cîmpeanu a declarat că ar fi vorba despre un material “fără ISBN” și a acuzat din nou o intenție politică pentru respectiva anchetă, anume “blocarea” legilor educației: acțiunile “au un unic obiectiv, dacă sunt puse în balanță: blocarea legilor educației”, a spus el.

La insistența unuia dintre jurnaliștii prezenți, el a spus că ar fi vorba despre un “material suport”, sugerând că în cazul unor astfel de materiale nu s-ar aplica regulile plagiatului.

Deși articolul Emiliei Șercan semnala existența unor semnături pe capitole și schimbarea acestora, precum și folosirea acelorași elemente de conținut – inclusiv de imagini – și de structură, ministrul a spus că ar fi vorba despre “lucruri” care “se partajează la nivelul colectivului”.

3 comentarii

  1. […] Universitatea din București a reacționat marți, 27 septembrie, la plagiatul ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, dezvăluit într-o anchetă jurnalistică de Emilia Şercan. “În privința acuzațiilor de plagiat care i se aduc Ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, considerăm necesară o analiză serioasă, în afara oricărei presiuni de orice… Cititi mai multe aici: Reacția Universității din București la acuzațiile de plagiat aduse ministrului Educației […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here