Protest Pro Palestina pe spațiul Universității din București

0

Protestele pro-palestiniene au crescut semnificativ în întreaga lume în 2024, din luna mai s-au extins în campusurile universitare europene, ca răspuns la conflictele continue din Gaza.

Rectorul Universității din București, Marian Preda, a declarat pe 12 mai la Digi24, că ar putea izbucni proteste pro-palestiniene și antisemite și la Universitatea din București, după modelul celor care au provocat haos în campusurile universitare americane sau a celor din vestul Europei.

Pe 20 mai, un grup de protestatari au ocupat un spațiu al Universității din București, respectiv un spațiu verde din curtea Facultății de Psihologie și Științele Educației. Conform Edupedu.ro, Universitatea a transmis un mesaj redacției declarând „Universitatea din București nu poate fi implicată politic”, având înmatriculate în cadrul instituției două persoane provenind din Palestina și niciuna din Israel.

Protestul este unul liniștit, care a reunit aproximativ 20-30 de tineri să instaleze corturi pe respectivul spațiu verde din curtea Facultății de Psihologie și Științele Educației, aparținând Universității din București.

Răspunsul și precizările oficiale UB

Purtătorul de cuvânt al Universității din București, dr. Bogdan Oprea a transmis că „Universitatea are încheiat un singur parteneriat cu o instituție de învățământ superior din Statul Israel, în cadrul Programului Uniunii Europene pentru educație, formare, tineret și sport în Europa, Erasmus+, dintr-un total de 498 de parteneriate Erasmus+, în cadrul căruia se pot desfășura mobilități academice”.

„Universitatea din București susține dreptul universal la protest, dar acesta trebuie exercitat cu respectarea legislației naționale și a regulamentelor universitare în vigoare”, adăugând, de asemenea, că „orice conflicte trebuie să își găsească soluționarea pe cale pașnică”.

Sursa: edupedu.ro

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here