Guvernul a programat investiţii de un miliard de euro în cercetarea fundamentală

0
cercetare-educatie

România are programate, între 2024 și 2026, investiţii de un miliard de euro în cercetarea fundamentală, a declarat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan.

„Din punct de vedere al resurselor financiare am deschis sau avem în pregătire 14 linii mari de finanţare pentru ceea ce înseamnă cercetare fundamentală, dar şi transfer tehnologic către piaţă care totalizează aproximativ un miliard de euro în programe multianuale începând din 2024 până în 2026”, a spus Bogdan Ivan la conferinţa anuală „Învăţământul superior din România, pe harta mondială a educaţiei”, organizată de DC News, despre impactul noilor tehnologii în procesul educaţional.

Ivan a precizat că printre cele mai importante investiţii sunt cele în centrele de excelenţă, finanţate cu 320 de milioane de euro urmând ca în România să funcţioneze 24 de centre de excelenţă în domenii ce merg de la sistemul medical până la spaţiu, de la inginerie medicală şi genomică până la studii ale spaţiului şi tehnologii cuantice sau cloud computing.

„Toate acestea tocmai pentru a crea un context celor mai buni dintre tinerii din România şi a persoanelor cu experienţă în cercetare, de a se dezvolta aici şi a crea şi un impact direct către piaţă. Aceste investiţii totalizează aproximativ un miliard de euro”, a afirmat Ivan.

Acesta a explicat că ecosistemul de cercetare înseamnă cele peste 400 de institute naţionale de cercetare şi dezvoltare, dar şi universităţile şi companiile private.

„Dacă ne referim la rezultate, în ultimii cinci ani de zile exporturile din ecosistemul de IT şi cercetare-dezvoltare ale companiilor din România au crescut de 2,5 ori şi-au atins 6,6 miliarde de euro. Iar astăzi România se poate lăuda – şi este un merit comun al societăţii din România şi mai ales al dascălilor din România – cu 200.000 de specialişti în IT&C şi cu peste 18.000 de specialişti în ecosistemul de cercetare, ceea ce ne plasează pe locul 1 ca pondere la o mie de locuitori în Uniunea Europeană şi locul 6 mondial. Aceste cifre reprezintă un potenţial pe care poate nu-l exploatăm aşa cum am putea să o facem”, a mai declarat Bogdan Ivan.

Vezi și SNSPA va desfășura tot online activitățile didactice și de cercetare din noul an

Ministrul a arătat că, printre reuşitele din ultimul an, se numără crearea unei legi a personalului din cercetare, a statutului cercetătorului, – în colaborare cu Consiliul rectorilor, cu Academia Română cu asociaţiile şi structurile profesionale, care a fost actualizată cu principii din Carta Europeană a Cercetătorului şi care a fost trecută prin Parlament în urmă cu o săptămână.

„Am echivalat drepturile personalului din cercetare cu cel al cadrelor didactice universitare, dar în acelaşi timp am actualizat şi obligaţiile cercetătorilor din România, pentru că atunci când statul român investeşte o sumă de bani într-un anumit domeniu, trebuie să ştie foarte clar cum se vor întoarce aceşti bani”, a mai spus ministrul Cercetării.

Ministrul a subliniat cele mai recente reuşite ale României, printre care inaugurarea, luni, la Universitatea Babeş-Bolyai, a celui mai modern centru de cercetare în biologie medicală care are capabilităţi de imagistică medicală avansată în timp real, care pot ajunge până la 7 Tesla.

Ivan a remarcat, de asemenea, impactul noilor tehnologii în procesul educaţional.

„Avem pe de-o parte paradigma administrativă, cea în care de multe ori ne blocăm. Din acest punct de vedere am avut nişte discuţii foarte practice cu doamna ministru Deca şi colegii din Ministerul Educaţiei în privinţa asigurării unor resurse pentru procesarea automată a datelor. Deja am pregătit 21 de milioane de euro la nivelul ministerului, pentru procesarea automată a datelor atunci când vorbim de înscrierea la şcoală, la universităţi, la Evaluare Naţională, pe latura administrativă, pentru a evita cozile în 2024. Aştept cu mare interes aplicaţia celor din Ministerul Educaţiei”, a spus Bogdan Ivan.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here