Programare Neuro-Lingvistică, metoda care transformă copilul într-un viitor adult responsabil

0

Programarea Neuro – Lingvistică (NLP) e o disciplină care a fost fondată în anii ’70 de Richard Bandler (specialist în tehnologia informației și matematică) și John Grinder (lingvist). La începutul anilor ’80, NLP-ul era considerat un progres important în psihoterapie și consiliere, atrăgând interesul cercetătorilor din consiliere și psihologie. NLP-ul a rămas până în prezent un instrument valoros în atingerea excelenței, pe toate planurile. Am discutat cu Marcela Roman, specialist și trainer NLP, despre profesia de NLP-ist și beneficiile pe care le aduce această metodă în învățământ și viața de zi cu zi a elevilor.

Pedagoteca: Ce este NLP?

Marcela Roman: NLP este o metodă de dezvoltare personală, ce conține tehnici și metode practice aflate la îndemâna oricui dorește să își (re)construiască viața, în mod conștient, la nivel de comunicare și negociere, în stabilirea și atingerea obiectivelor, rezolvarea conflictelor, gestionarea emoțiilor, creșterea încrederii în sine etc.

Pentru mine, NLP-ul e mai mult decât atât. A devenit un stil de viață, o modalitate la care pot apela, în permanență, atunci când doresc să mă înțeleg mai bine, să îmi gestionez stările și să îmi organizez și conduc viața cu sens.

Pedagoteca: Crezi că este nevoie de NLP în învățământ?

Marcela Roman: Ar fi chiar minunat ca NLP să înceapă să fie utilizat în instituțiile de învățământ. Și, din câte știu, acest lucru se întâmplă deja în anumite școli. A învăța să înveți este una dintre cele mai importante abilități în munca didactică. Este util ca învățământul să se concentreze asupra conținutului procesului învățării, astfel încât elevii să asimileze ușor informațiile, iar cunoștințele acumulate să aibă sens pentru ei.

Educația poate deveni, astfel, un proces, care permite elevilor/ studenților să-și descopere propriile strategii de învățare, să-și folosească gândirea pentru a înțelege și a da sens informațiilor. O strategie bună de învățare poate ajuta orice elev/ student să își îmbunătățească rezultatele.

Pedagoteca: Ar trebui ca profesorii să ia cursuri în acest sens?

Marcela Roman: O specializare de Consilier NLP sau orice altă specializare, care implică gestionarea emoțiilor elevilor/ studenților, este un mare plus. Fazele formării lor ca adulți reprezintă un proces cu multe provocări. Tocmai de aceea, e important ca profesorii să îi înțeleagă și să pună bazele unei colaborări eficiente și constructive cu elevii, să îi ajute să se conecteze cu propriile valori și convingeri despre lume și despre viață. La fel de important este să le poată analiza comportamentul, în contexte de învățare și dezvoltare personală, și să aleagă metodele și tehnicile potrivite de accesare a conținutului de învățare.

Pedagoteca: Crezi că părinții ar trebui să apeleze la un NLP-ist pentru a-și determina copiii să învețe?

Marcela Roman: Un consilier NLP poate fi o variantă foarte bună de a ajuta copilul să își găsească răspunsurile la întrebările și problemele specifice vârstei.

O altă variantă ar fi înscrierea copilului sau adolescentului la un curs de NLP Integrativ, unde poate învăța cum să-și gestioneze propria viață, să-și stabilească obiective, în mod conștient, și să găsească strategii de acțiune, în vederea atingerii lor cu succes. În fiecare copil, se află un izvor nesecat de resurse. Măiestria unui Consilier NLP sau unui curs de NLP constă în a ghida copilul spre identificarea acelor resurse, astfel încât să le poată accesa cu ușurință, oricând are nevoie.

Pedagoteca: Cum pot fi influențați elevii?

Marcela Roman: Copiii și adolescenții au nevoie, în primul rând, să își înțeleagă mai bine lumea interioară și să știe că există soluții pentru anumite situații dificile cu care se confruntă.

În al doilea rând, copiii pot fi influențați cel mai mult prin puterea exemplului. Oricât ai încerca să educi verbal un copil, el va imita și integra comportamentele adulților, fie că e vorba de părinți sau profesori. De aici și importanța rolului acestora, în a fi modele de funcționare sănătoasă pentru copii.

Pedagoteca: De la ce vârstă ar putea elevii să ia contact cu NLP?

Marcela Roman: NLP se referă la experiențele de viață ale copiilor: cum cunosc lumea și persoanele din jurul lor, cum fac ceea ce fac, cum se conectează la propriile resurse, cum își iau deciziile, cum se percep pe ei înșiși, cum învață și cum se raportează la dialogul cu ceilalți.

Nu există o vârstă ideală de la care să înceapă să primească informații legate de NLP. Cu cât îi înveți mai devreme să se cunoască și să se înțeleagă, cu atât mai bine.

În cadrul Asociației Profesionale de NLP Integrativ, din care fac parte, avem traineri special pregătiți pentru a susține cursuri de NLP, dedicate copiilor și adolescenților. Colegii mei lucrează cu grupe de vârstă de la 7 ani la 18 ani.

Prin metode si tehnici NLP, copilul este ajutat să înțeleagă cu ce se confruntă și să-și conștientizeze dificultățile. Apoi, să descopere alternativele posibile și să treacă la punerea lor în practică. Iar, la final, să învețe deprinderi și abilități, care să-i permită descoperirea și rezolvarea de unul singur a propriilor probleme.

Pedagoteca: De câți ani profesezi? Cum ajungi profesionist NLP?

Marcela Roman: Practic NLP de 4 ani, din momentul în care o simplă întrebare, auzită întâmplător, a declanșat în mine o avalanșă de întrebări nerostite și o nevoie urgentă de schimbare. Experiența mea cu NLP a început cu Asociația Profesională de NLP Integrativ, unde am obținut acreditările de NLP Practitioner și Master NLP. Aceste două trepte sunt necesare, dacă îți dorești să devii Consilier NLP.

După aceste două formări, am simțit dorința de a forma, la rândul meu, grupe de specialiști în NLP și astfel am obținut și acreditarea de Trainer NLP. Pentru cei interesați să devină Coach NLP, după Master NLP, este necesară și o diplomă în Coaching.

Dincolo de obținerea unor acreditări, formarea în NLP presupune multă muncă interioară și practică, dorință de schimbare, puterea de a-și adresa întrebările potrivite și curajul asumării propriei vieți.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here