Profilul absolventului de liceu ar trebui aprobat în septembrie, potrivit unui proiect al Ministerului Educației

3
Profilul de formare a absolventului de învățământ obligatoriu va fi elaborat, pus în dezbatere publică și aprobat în perioada august-septembrie 2023, conform graficului privind curriculumul național, pus în consultare publică de Ministerul Educației.

Termenul pentru aprobarea profilului de formare a absolventului de învățământ obligatoriu este până în septembrie 2023, adică luna viitoare.

Ce înseamnă profilul de formare a absolventului de liceu

Profilul de formare al absolventului reprezintă o componentă reglatoare a curriculumului național, un referențial pentru proiectarea, implementarea și evaluarea acestuia și este aprobat prin ordin al ministrului educației. Acesta indică nivelurile preconizate în dobândirea competențelor, în funcție de stadiile de dezvoltare ale elevilor”, prevede art. 89 (2) din Legea învățământului preuniversitar.

Potrivit sursei menționate anterior, „profilul de formare descrie așteptările exprimate față de absolvenții diferitelor niveluri de studiu ale învățământului preșcolar, primar, gimnazial și liceal, prin raportare la: cerințele sociale exprimate în legi, în alte documente de politică educațională și în studii de specialitate, finalitățile generale ale învățământului, precum și caracteristicile de dezvoltare a elevilor.

Citește și: Etapa a III-a de admitere la liceu 2023: Bucureștiul a rămas 720 de locuri libere după a doua etapă

Profilul de formare a absolventului diferitelor niveluri de studiu reprezintă o componentă reglatoare a curriculumului național și este construit pornind de la reperele fundamentale de dezvoltare, în învățământul preșcolar, și de la descriptorii competențelor-cheie, declinați pe niveluri de învățământ, în cazul învățământului primar și secundar.”

Conform Legii învățământului preuniversitar, învățământul obligatoriu cuprinde grădinița, clasele primare, clasele gimnaziale și clasele liceale. Legea învățământului preuniversitar nr. 198 din 4 iulie 2023 intră în vigoare de la date de 2 septembrie 2023.

Află mai multe detalii de pe Edupedu.ro 

Ce prevede Legea Educației Naționale 1/2011

Din toamna acestui an, înscrierea la grupa mijlocie la grădiniță va fi obligatorie, potrivit Legii Educației Naționale.

Articolul 24 – „(1) Învățământul general obligatoriu cuprinde învățământul primar, învățământul gimnazial și primii 2 ani ai învățământului secundar superior. Învățământul secundar superior și grupa mare din învățământul preșcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030.”

În ianuarie 2021, Sorin Cîmpeanu, ministru al Educației la acea vreme, spunea că profilul absolventului ar trebui redefinit pentru toate ciclurile de învățământ.

3 comentarii

  1. […] Profilul de formare a absolventului de învățământ obligatoriu va fi elaborat, pus în dezbatere publică și aprobat în perioada august-septembrie 2023, conform graficului privind curriculumul național, pus în consultare publică de Ministerul Educației. Termenul pentru aprobarea profilului de formare a absolventului de învățământ obligatoriu este până în… Cititi mai multe aici: Profilul absolventului de liceu ar trebui aprobat în septembrie, potrivit unui proiect al Ministeru… […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here