Primii bebeluși asupra cărora se folosește editarea genetică au un risc crescut de deces timpuriu

1
A newborn baby

 

Un studiu recent a ajuns la concluzia că bebelușii al căror cod genetic a fost editat cu CRISPR prezintă un risc de 21% de a muri înainte de a atinge speranța medie de viață.

În urmă cu jumătate de an, s-au născut doi gemeni al căror ADN a fost editat cu tehnica CRISPR de către omul de știință chinez He Jiankui. Rapoarte recente arată că el și-a continuat munca, iar în vara acestui an se va naște un al treilea astfel de bebeluș. În ciuda intențiilor onorabile ale cercetătorului, comunitatea științifică și publicul larg au început să ridice întrebări legate de siguranța folosirii acestei tehnici asupra oamenilor și, mai ales, asupra implicațiilor etice, notează Science Alert.

Problema eticii editării genetice este foarte spinoasă și a creat multiple tabere, dar prima întrebare, cea legată de riscurile acestei proceduri, pare să își fi găsit răspunsul într-un studiu publicat într-un studiu publicat în revista Nature Medicine.

Noul studiu a ajuns la concluzia că bebelușii care trec prin această terapie de editare a ADN-ului au un risc crescut cu 21% de a nu mai ajunge la speranța medie de viață.

În cadrul studiului, cercetătorii au identificat faptul că aceeași secvență a codului genetic care oferă, în mod teoretic, imunitate în fața virusului HIV, are un dezavantaj major, crescând vulnerabilitatea față de virusul Nilului de Vest și  infecțiilor gripale periculoase.

„Am aflat că editarea genetică conduce spre un risc de deces prematur mai mare”, a declarat Rasmus Nielsen, cercetător implicat în acest proiect. „Riscul ridicat de această procedură este mare. Am rămas uimiți atunci când am realizat dimensiunile riscului”, a adăugat acesta.

Citește și Anemia-Cauzele și simptomele care se manifesta la copii și bebeluși

Aceste rezultate au determinat o parte a comunității științifice să militeze pentru interzicerea experimentelor genetice asupra embrionilor umani până în momentul în care cunoștințele despre genele noastre vor fi mai cuprinzătoare.

„Chiar dacă știm unele lucruri despre gene, putem rămâne surprinși sau chiar șocați, ca în acest caz, atunci când aflăm că o genă care ar trebui să ne protejeze se dovedește că poate cauza atât de mult rău”, a declarat George Daley, decanul Facultății de Medicină din cadrul Universității Harvard.

un comentariu

  1. […]   Un studiu recent a ajuns la concluzia că bebelușii al căror cod genetic a fost editat cu CRISPR prezintă un risc de 21% de a muri înainte de a atinge speranța medie de viață. În urmă cu jumătate de an, s-au născut doi gemeni… Cititi mai multe aici: Primii bebeluși asupra cărora se folosește editarea genetică au un risc crescut de deces timpuri… […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here