Primele efecte ale războiului asupra școlii, în Ucraina

4

Școlile sunt printre primele instituții civile afectate în zonele vizate de invazia rusă declanșată joi dimineață în Ucraina, potrivit relatărilor din presa ucraineană și internațională. Pe lângă perturbările produse de evacuări, există și decizii punctuale de închidere a unităților de învățământ, unități care, în ultima perioadă, s-au implicat activ în pregătirea copiilor pentru situații de conflict.

Astfel, la Harkov, al doilea mare oraș al țării, cu o populație de peste 1,4 milioane de locuitori și situat în proximitatea frontierei cu Rusia, primarul i-a îndemnat pe cetățeni, prin intermediul Facebook, să stea acasă, iar “din cauza situației complicate, școlile, grădinițele și alte instituții nu vor lucra astăzi, lucru ce rămâne valabil până la clarificarea situației”, după cum relatează CNN.

În Mariupol, un alt oraș important din estul țării considerat a fi printre primele ținte ale atacurilor rusești, în pofida pregătirilor de război autobuzele continuau, joi dimineață, să ducă oamenii la muncă și elevii șa școală, potrivit relatărilor Al Jazeera de la fața locului.

Școala este profund tulburată în regiunile separatiste Lugansk și Donețk, a căror independență a fost recunoscută de Rusia într-o fază preliminară invaziei și unde a fost ordonată evacuarea populației civile.

În unele zone, școlile și părinții au început de săptămâni să îi pregătească pe elevi pentru starea de război. Între altele:

  • La Harkov, unde elevii au mers la școală până ieri, Reuters a vizitat o școală unde se predau lecții despre identificarea diverselor materiale explozive, despre importanța purtării vestelor antiglonț și a căștilor de protecție. Tot acolo, elevii făceau exerciții de evacuare a clădirilor și primeau lecții de prim ajutor.
  • Potrivit aceleiași surse, astfel de lecții au fost predate și elevilor din Kiev, în ianuarie, după o serie de alerte false cu bombă ce au vizat mai multe localități din țară. În ultima perioadă, astfel de instructaje s-au înmulțit, potrivit unui expert în apărare civilă citat de Reuters.
  • Școlile au fost incluse pe lista instituțiilor pentru care există o planificare aparte de evacuare, în funcție de necesitate, potrivit The Guardian. Modul de desfășurare a acestor acțiuni, fie temporar, către cel mai apropiat adăpost, fie sub formă de evacuare prelungită, este stabilit în funcție de natura exactă a invaziei, potrivit unui expert citat de sursa menționată.
  • Publicația americană Today.com dă și exemplul inițiativei unor părinți dintr-o localitate din apropierea capitalei Kiev, care-și trimit copiii, două fete, la o școală din oraș și care au decis să le atașeze pe haine autocolante ce menționează grupa de sânge. Este citat unul dintre părinți, potrivit căruia mai multe școli au decis chiar să declare obligatorii astfel de autocolante.

sursă: Edupedu

citește șiPrima gaură neagră rătăcitoare descoperită în Calea Lactee

4 comentarii

  1. […] Școlile sunt printre primele instituții civile afectate în zonele vizate de invazia rusă declanșată joi dimineață în Ucraina, potrivit relatărilor din presa ucraineană și internațională. Pe lângă perturbările produse de evacuări, există și decizii punctuale de închidere a unităților de învățământ, unități care, în ultima… Cititi mai multe aici: Primele efecte ale războiului asupra școlii, în Ucraina […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here