Trei persoane arestate preventiv și alte trei la domiciliu, în dosarul „Diplome de licență fără studii”

0
perchezitii-universitati-licență

Tribunalul Bucureşti a decis arestarea preventivă a trei persoane cercetate în dosarul „Diplome de licență fără studii”, altele trei fiind plasate în arest la domiciliu. De la percheziţiile de miercuri, poliţiştii au ridicat peste 350.000 de euro, înscrisuri şi sisteme informatice, scrie Mediafax.

Miercuri poliţiştii şi procurorii au făcut 106 percheziţii domiciliare în dosarul amintit, în care 36 de persoane sunt cercetate pentru infracţiuni de corupţie, fiind implicat numele a două universități din Arad.

„În urma percheziţiilor, au fost ridicaţi peste 350.000 de euro, înscrisuri şi sisteme informatice utile cauzei. Pana în acest moment, şase persoane au fost reţinute şi urmează să fie prezentate instanţei, cu propunere de arestare preventivă, iar faţă de alte nouă s-a dispus măsura controlului judiciar”, conform IGPR.

Din anchetă a reieşit că, în cadrul unor instituţii de învăţământ superior, s-ar fi constituit reţele infracţionale din care ar fi făcut parte cadre didactice, secretare şi alte categorii de personal nedidactic, precum şi foşti absolvenţi care ar fi avut rolul de a intermedia traseul banilor de la studenţi la profesori sau la informaticieni, contra unor comisioane, pentru a promova în mod fraudulos examenele.

 

Citește și: Radu Gyr – condamnat la moarte de către comuniști pentru o poezie

„În acest mecanism, studenţi care ar fi dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, în special cei cunoscători de limba română, ar fi devenit la rândul lor intermediari pentru alţi colegi. În anumite cazuri, banii oferiţi în schimbul promovării examenelor ar fi fost lăsaţi la puncte de schimb valutar ai căror administratori ar fi fost în relaţii de prietenie cu cadrele didactice”, au mai relatat reprezentanții Inspectoratului de Poliţie.

Cadrele didactice ar fi cerut şi primit bani şi bunuri de la studenţi pentru a le oferi lucrări de licenţă deja elaborate sau pentru promovarea unor examene, mai ales în cazul unor studenţi străini, înscrişi la grupe ce urmau cursurile în română, fără ca aceştia să înţeleagă limba.

Totodată, informaticienii instituţiilor ar fi accesat ilegal softul creat pentru evidenţa situaţiilor şcolare şi ar fi modificat rezultatele obţinute de unii dintre studenţi ori le-ar fi transmis acestora mesaje cu răspunsurile corecte, în timpul examenelor.

Cei care şi-ar fi cumpărat diplomele sunt studenţi tunisieni, algerieni, marocani, egipteni, dar şi italieni, cei mai mulţi urmând cursurile Facultăţii de Stomatologie, potrvit unor declarații ale unor surse judiciare pentru publicația citată.

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here