Există 107.682 de locuri de cazare în cămine pentru studenţi la nivel național

0
cazare-camin-studenti-septembrie-2012

Capacitatea de cazare a căminelor de stat pentru studenţi, la nivel naţional, este de 107.682 locuri, dintre care 35.178 în Bucureşti, potrivit unei informări transmise de Ministerul Educaţiei Naţionale citată de Agerpres.

Pentru anul universitar 2017-2018, Universitatea Politehnică din Bucureşti oferă 13.301 de locuri de cazare, Universitatea Tehnică de Construcţii – 2.514, Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” – 525, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti – 3.537, Universitatea din Bucureşti – 5.274, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davilla”- 3.620, Academia de Studii Economice – 4.873, Universitatea Naţională de Muzică – 193, Universitatea Naţională de Arte – 338, Universitatea Naţională de Arta Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” – 194, Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport – 247, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative – 562.

Cazarea oferită de ASE București

Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE) are 13 cămine studenţeşti distribuite în complexurile Moxa, Belvedere, Tei, Agronomie şi Vitan. Capacitatea totală de cazare în căminele ASE este de 4.873 de locuri, din care 1.370 de locuri sunt rezervate studenţilor din anul I de studiu.

Potrivit unor declarații ale prorectorul ASE, prof.univ.dr Dorel Paraschiv, pentru AGERPRES, preţul de cazare este de aproximativ 100 de lei pe lună, dar acesta variază în funcţie de utilităţi, iar camerele din căminele ASE au două, trei sau patru paturi.

Ce oferă Universitatea din București. Prețurile și procedura de cazare

Universitatea din Bucureşti (UB) pune la dispoziţia studenţilor aproximativ 5.300 locuri în căminele proprii. Distribuţia acestora s-a făcut către facultăţi, ţinând cont de principiul proporţionalităţii, în funcţie de numărul de studenţi înscrişi finanţaţi de la buget, se precizează pe site-ul universităţii.

Complexul Grozăveşti are o capacitate de cazare de 2.016 locuri în cele patru cămine. Majoritatea camerelor au două paturi, mobilier și băi comune, câte două pe fiecare palier.

În complexul Mihail Kogălniceanu sunt 614 locuri de cazare, în cel de la Poligrafie – 244 de locuri, Theodor Pallady 1- 218 locuri, Theodor Pallady 2 – 194 locuri, la Stoian Militaru – 471 locuri, la căminul Fundeni – 204 locuri, la Panduri – 221 locuri, la Măgurele – 644 locuri, iar Gaudeamus, cel mai nou cămin al Universităţii din Bucureşti, are un spaţiu de cazare modern pentru 100 de persoane.

Pentru un loc într-un cămin al Universităţii din Bucureşti, studenţii pe locurile bugetate, dar şi cei străini au scos plătit anul acesta aproximativ 130 de lei lunar (în perioada aprilie – mai). Pentru anul viitor, UB va anunţa tarifele în toamnă, dar nu vor fi cu mult diferite.

În schimb, studenţii pe locurile cu taxă au plătit, în aceeaşi perioadă, aproximativ 260 de lei. Studenţii cu handicap grav sau accentuat au avut tarife speciale, respectiv 60 de lei de persoană. Pe perioada de vară, un loc pentru studenţii UB a costat 270 de lei pe lună, iar pentru cei înmatriculaţi în alte universităţi – 400 de lei.

 

Citește și: Top 7 cămine private din București. Vezi cât costă o lună de cazare

 

Cazarea în căminele studenţeşti ale Universităţii din Bucureşti se face pe baza unei cereri nominale, aprobată de comisia de cazare competentă, în conformitate cu calendarul de cazare. La nivelul Rectoratului se constituie Comisia Centrală de Cazare, sub coordonarea prorectorului responsabil de relaţia cu studenţii.

Din totalul locurilor de cazare, înainte de repartizarea acestora pe facultăţi, comisia va aloca un număr de locuri pentru cazarea studenţilor străini, veniţi la studiu în cadrul programelor Erasmus, CEEPUS, sau prin acorduri interuniversitare şi interguvernamentale.

Listele cu studenţii care beneficiază de cazare vor fi afişate la avizierul facultăţii cu cel puţin trei zile înainte de cazare.

Criteriul principal al repartizării locurilor de cazare este cel al performanţei în activitatea academică studenţească, criteriile specifice de performanţă urmând a fi stabilite de către comisia de cazare a fiecărei facultăţi. Studenţii din anul I (licenţă şi master) vor fi cazaţi pe baza mediei de la concursul de admitere.

Totodată, în metodologia privind cazarea studenţilor în căminele UB pentru anul universitar 2017-2018 se precizează că nu vor mai putea ocupa locuri studenţii care, în anii anteriori, au înstrăinat locul de cazare, au comis abateri disciplinare şi au înregistrat întârzieri la plata căminului mai mari de 60 de zile.

Căminele Universității Politehnica din București

Universitatea Politehnică din Bucureşti are 29 de cămine. 26 dintre acestea sunt în Complexul Studenţesc Regie şi 3 în Complexul Studenţesc Leu. Capacitatea totală de cazare în căminele Politehnicii este de 13.000 de locuri.

Aproximativ 50% dintre locurile de cazare sunt în camere de 2, 3 şi 4 locuri, cu baie proprie; celelalte 50% sunt de 2 şi 4 locuri, cu baie la comun.

Cazare în căminele SNSPA

La Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) sunt 500 de locuri în cămine. Astfel, Complexul Băneasa este compus din două cămine: B1 (178 locuri) şi B2 (152 locuri). De asemenea, Căminul Grup Şcolar Energetic dispune de 170 de locuri de cazare. Tariful lunar de cazare este de aproximativ 150 lei.

Studenţii români care au intrat pe locurile la buget, cu părinţi cadre didactice în activitate sau pensionari cu cel puţin 10 ani vechime în funcţie didactică, studenţii români orfani de ambii părinţi, studenţii români proveniţi de la Casele de copii sau din plasament familial şi studenţii bursieri au cazare gratuită.

Cazare pentru studenții de la universitățile private

Studenţii care au optat pentru sistemul privat de învăţământ beneficiază şi ei de cazare, dar la alte preţuri.

La Universitatea Spiru Haret sunt 168 de locuri pentru studenţii care nu sunt din Bucureşti. Costul unui loc de cazare este de 250 de lei pe lună în Căminul C3 şi 150 de lei pe lună în Căminul C2.

“Locurile le dăm în funcţie de cereri – primul venit, primul servit. Au fost făcute deja primele contracte, sunt vreo 10”, a declarat administratorul adjunct al Universităţii, Vicuţa Mareş.

Universitatea „Nicolae Titulescu” are şi ea cămin, unde pot locui 145 de studenţi. Pentru un loc într-o cameră cu trei paturi, aceştia trebuie să scoată din buzunar 420 de lei lunar, iar dacă vor să stea într-una cu două paturi, 500 de lei pe lună.

Studenţii care provin din alte zone ale ţării decât Bucureşti, Universitatea Româno-Americană pune la dispoziţie un hotel-cămin modern cu 428 de locuri, cei din primul an de studiu având prioritate la cazare.

Într-o cameră cu trei locuri, preţul de cazare este de 100 de euro pe lună de persoană, iar într-o cameră cu patru locuri, preţul este de 90 de euro pe lună. Garanţia pentru obiectele de inventar este de 430 de lei pe an, sumă care se restituie la sfârşitul contractului. Cei care doresc conexiune la internet prin cablu mai plătesc în plus 17 euro pe lună de cameră.

Sursă știre: www.agerpres.ro

Sursă foto: www.eClujeanul.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here