Elevii de clasa a V-a vor avea manuale de educație fizică

0
telefoanele-educație-liviu_pop_dosare-gradatie-de-merit...auxiliarele-profesori-vacanță

Update ora 15.28: Ministrul Educației a declarat astăzi, la Sibiu, că majoritatea statelor din Uniunea Europeană au manual de sport, precizând că este important ca un copil de clasa a V-a să ştie să facă mişcare corect, potrvit ZF.ro. 

„Majoritatea statelor din Uniunea Europeană au manual de sport pentru clasa a V-a. De exemplu Franţa. Nu este decizia Ministerului Educaţiei, aceste programe făcute de experţi ai Academiei Române, alături două instituţii care se ocupă de elaborarea programelor şcolare şi rescrierea programei şcolare. Este pentru prima dată când s-a introdus acest manual în România. Este util şi pentru părinţi şi pentru elevi. Sunt trei manuale. Profesorii vor stabili pe care vor lucra. Acest manual e un intrument care poate fi folosit cu succes şi de elev, şi de părinte şi de profesor. Vedem reclame să facem mişcare 30 de minute zilnic, dar nu prea ştim să facem asta. Cred că e important ca un copil de clasa a V-a să ştie cum să facă mişcare corect, cum să se îmbrace la o oră de sport. O să încurajez orele de sport şi pentru clasele 9- 12″, a declarat ministrul Educaţiei citat de Ziarul Financiar.

Liviu Pop a dat asigurări că toţi copiii de clasa a V-a vor avea manualele necesare și a anunţat că este prima dată când copiii de la clasa a V-a vor avea disciplina informatică.

Știre ora 11.00: Liviu Pop, a anunțat aseară într-o postare pe pagina sa de Facebook că elevii de clasa a V-a vor avea manual și la disciplina educație fizică. 

Da, elevii din clasa a 5-a vor avea manual și la disciplina educație fizică (…). În 7 august finalizăm licitația pentru manualele la care s-au depus contestații. Trist este faptul că editurile nu au depus oferte pentru toate disciplinele.
Caut soluții și pentru aceste situații”.

Manualul spre care face trimitere ministrul Pop poate fi accesat aici.

Ministrul a încheiat postarea cu îndemnul ca urmăritorii săi să „lectureze puțin manualul” înainte de a emite păreri. În cele mai multe comentarii la postarea ministrului, oamenii și-au exprimat dezaprobarea față de introducea unui astfel de manual, dar printre multele comentarii zeflemitoare, există și câteva care tratează cu seriozitate subiectul, aducând chiar unele recomandări pentru „îmbunătățirea” acestuia.

Structura manualului

Manualul îi are ca autori principali pe Laurențiu Oprea, Vera-Ana Pâslaru, Marinela Geanina Calistru și aparține Editurii Didactice și Pedagogice.

Primul capitol al manualului este despre organizarea activităților motrice, fiind urmat de unul despre „dezvoltare fizică armonioasă”, capitol ce conține, printre altele, lecții despre educarea actului respirator în timpul eforului fizic și instrumente și tehnici de determinare a indicatorilor morfologici și funcționali. Al treilea capitol se numește „Capacitatea motrică”, capitol în care copii vor învăța despre deprinderi de locomoție de bază și combinate, despre viteză, forță și rezistență etc.

Citește și: Interviu cu un profesor de matematică (I): „Trăim într-o democrație în care Ministerul Educației practică modelul unic”

Urmează un capitol despre disciplinele sportive și un altul despre igienă și protecție individuală. Ultimul capitol este intitulat „Comportamente și atitudini”, iar printre lecțiile pe care le cuprinde se regăsesc „Rolurile atribuite elevilor în lecțiile de educație fizică și sport”, „Relațiile dintre componenții unei grupe sau echipe în cadrul activităților de educație fizică și sport”, „Atitudini și comportamente acceptate în activități sportive competiționale”, „Forme de încurajare a coechipierilor și de facilitare a adversarilor” etc.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here