Numărul locurilor pentru studenţi la Universitatea „Gheorghe Asachi” din Iași a fost majorat în anul de învăţământ 2017-2018

0
Gheorghe-Asachi--din-Iasi-consiliul

Conducerea Universităţii Tehnice Gheorghe Asachi” din Iaşi a anunţat că pentru anul universitar 2017 – 2018 oferă mai multe locuri la admiterea în facultăţile instituţiei, situaţie existentă şi în cazul studenţilor din Republica Moldova, pentru care au fost create 300 de locuri.

TUIASI este un model de admitere mai dinamic, care înseamnă mai puţine taxe pentru absolvenţii de liceu

Rectorul universităţii ieşene, Dan Caşcaval, a declarat că la studiile universitare de licenţă numărul locurilor bugetate variază între 160, care este cifra de şcolarizare de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor, la 360, cât va fi numărul „bobocilor” din primul an de la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată.

În ceea ce priveşte programele de master, locurile variază între 110 – Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor şi 310 – Facultatea de Construcţii şi Instalaţii.

Citește și: Liga Studenților Iași: „Educația, câmp tactic pentru serviciile de informații”

Pentru doctorat, cele mai multe locuri sunt la Şcoala Doctorală a Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului – 25, la polul opus fiind Şcoala Doctorală a Facultăţii de Automatică şi Calculatoare, unde vor fi scoase la concurs cinci locuri.

Dan Caşcaval a declarat că şi numărul locurilor cu taxă va fi mai mare decât în anii anteriori. În perioada următoare fiecare dintre facultăţile Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” Iaşi (TUIASI) urmează să propună locurile bugetate pentru a fi validate în Consiliului de Administraţie.

„Alocarea de către minister a acestui număr de locuri bugetate ne mulţumeşte. Evident, obiectivul nostru îl reprezintă ocuparea în întregime a acestora şi sper că noul sistem de admitere va uşura atingerea acestui obiectiv. Admiterea va consta în depunerea unui singur dosar şi plata unei singure taxe de înscriere, candidaţii putând opta pentru toate specializările de la toate facultăţile Universităţii Tehnice, urmând a fi repartizaţi pe baza mediilor şi a opţiunilor”, a declarat rectorul TUIASI.

Mai multe șanse pentru studenţii din Republica Moldova

De asemenea, universitatea ieşeană a primit în acest an peste 300 de locuri pentru studenţii din Republica Moldova, în urma unui demers realizat la Ministerul Educaţiei Naţionale.

„Am realizat acest demers având în vedere poziţionarea geografică a universităţii noastre, afinităţile culturale şi lingvistice şi, mai ales, solicitările venite din partea candidaţilor basarabeni şi a oficialităţilor din Republica Moldova de a le asigura un număr mai mare de locuri la cele trei cicluri de studii universitare”, a menţionat Dan Caşcaval.

Universitatea Tehnică ‘Gheorghe Asachi’ din Iaşi este una dintre primele instituţii de învăţământ superior din ţară care a modificat structura admiterii pentru anul universitar 2017 – 2018. TUIASI a ales implementarea unui model de admitere mai dinamic, cu o structură arborescentă, care înseamnă mai puţine taxe pentru absolvenţii de liceu care vor să devină politehnişti, un sistem complex, informatizat integral, de repartizare a locurilor şi candidaţilor, posibilitatea de a alege zeci de specializări printr-un singur formular şi o mai echitabilă distribuţie a studenţilor pe locurile facultăţilor, conform conducerii instituţiei.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here