Numărul de ore de la școală ar putea fi redus drastic și ar putea produce schimbări majore în sistem

1

Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care propune reducerea numărului de ore din învățământul preuniversitar, începând cu anul școlar 2020-2021.

Președintele Klaus Iohannis cerea, în ianuarie, reexaminarea acestui proiect în Parlament, pentru că reducerea ar fi fost făcută “din pix”. Radu Szekely, consilierul ministrului Ecaterina Andronescu, spune că Ministerul Educației lucrează deja la schimbarea metodologiei și a programei școlare.

Citește și Învăţământul românesc în vremea Ecaterinei Andronescu. Ce a făcut în calitate de ministru al Educaţiei

Potrivit proiectului de lege, “numărul de ore alocat disciplinelor este în medie de 20 de ore pe săptămâna în ciclul primar, 25 de ore pe săptămână la gimnaziu și 30 la liceu”.

În prezent, elevii de clasa a V-a au 26-28 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VI-a au 28-30 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VII-a au 31-33 de ore, iar clasa a VIII-a are 31-34 ore pe săptămână.

Ce planuri are Ministerul Educației

Radu Szekely a declarat că Ministerul Educației intenționează să modifice și volumul materiei pe care elevii o studiază, dacă proiectul de lege va trece și de votul Senatului, acesta având calitate de for decizional: “Reducerea numărului de ore, modificarea metodologiei, dar și a programei fac parte din noua Lege a Educației pe care urmează să o lansăm. Dacă se va vota acest proiect de lege, cu siguranță materia va fi aliniată cu timpul pe care fiecare elev îl petrece la școală”.

Reducerea orelor vine cu dezavantaje

Dezechilibrul între numărul de ore și volumul de materie pe care o studiază elevii nu ar fi singurul dezavantaj, avertizează Administrația Prezidențială. Reducerea numărului de ore la o asemenea dimensiune va însemna, cel mai probabil, un val de concedieri în sistemul de învățământ.

un comentariu

  1. […] Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care propune reducerea numărului de ore din învățământul preuniversitar, începând cu anul școlar 2020-2021. Președintele Klaus Iohannis cerea, în ianuarie, reexaminarea acestui proiect în Parlament, pentru că reducerea ar fi fost făcută “din pix”. Radu Szekely, consilierul… Cititi mai multe aici: Numărul de ore de la școală ar putea fi redus drastic și ar putea produce schimbări majore în … […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here