Elevii aflați acum în clasa a VI-a ar trebui să susțină examene transdisciplinare la final de gimnaziu, însă nu li s-a predat nimic transdisciplinar

2

Ecaterina Andronescu a fost întrebată de părinți ce examene vor susține la final de gimnaziu elevii aflați acum în clasa a VI-a. Legea prevede examene transdisciplinare la clasa a VIII-a pentru aceștia, însă nu le-a fost predat nimic transdisciplinar încă.

Ministrul Educației a dat de înțeles că va cere Parlamentului să modifice legea educației în vigoare, astfel încât elevii care sunt acum clasa a VI-a să nu susțină peste 2 ani examene transdisciplinare.

Declarația a fost făcută vineri dimineață, în cadrul unei dezbateri organizate la Palatul Parlamentului de Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar.

Răspunsul Ecaterinei Andronescu la întrebarea: “Ce examen vor da la final de gimnaziu elevii aflați acum în clasa a VI-a?

  • Este o prevedere de lege și până nu se va schimba legea e foarte greu de spus: vom proceda altfel.
  • Nici profesorii n-au fost formați inițial și nici prin formarea continuă pentru predarea transdisciplinară, ca urmare în acești ani elevii n-au beneficiat de predarea transdisciplinară. Și, ca urmare, mi-e greu să susțin în evaluare ceva ce nu s-a făcut în predare.
  • Cu prima ocazie, o să încercăm să discutăm acest subiect, o să rog comisia de învățământ și de la Cameră, și de la Senat, să discutăm acest subiect, pentru că trebuie să dăm un răspuns foarte clar și trebuie să fie un răspuns legislativ“.

Examenele transdisciplinare prevăzute de Legea educației

Articolul 74 (5) La finalul clasei a VIII-a, în baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educației Naționale, se realizează o evaluare națională obligatorie a tuturor absolvenților. Rezultatele evaluării se exprimă printr-un punctaj, similar testelor internaționale. Evaluarea se realizează prin următoarele probe:

a) o probă scrisă la limba și literatura română;

b) o probă scrisă la limba maternă;

c) o probă scrisă transdisciplinară la matematică și științe;

d) o probă scrisă la o limbă de circulație internațională;

e) o probă practică de utilizare a calculatorului, susținută în timpul anului;

f) o probă orală transdisciplinară de evaluare a competențelor civice și sociale, susținută în timpul anului.

Citește și Absolvenţii instituţiilor de învăţământ în vârstă de minimum 16 ani pot beneficia de o indemnizaţie de şomaj

2 comentarii

  1. […] Ecaterina Andronescu a fost întrebată de părinți ce examene vor susține la final de gimnaziu elevii aflați acum în clasa a VI-a. Legea prevede examene transdisciplinare la clasa a VIII-a pentru aceștia, însă nu le-a fost predat nimic transdisciplinar încă. Ministrul Educației a dat de… Cititi mai multe aici: Elevii aflați acum în clasa a VI-a ar trebui să susțină examene transdisciplinare la final de g… […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here