Noi reguli de prevenire a alergiilor la copii

6

Gradul de apariție a alergiilor alimentare a crescut alarmant în rândul copiilor mici și foarte mici, chiar în primul an de viață. Această creștere îngrijorătoare a condus la schimbarea regulilor de nutriție referitoare la diversificarea alimentelor în rândul bebelușilor. Până acum, Organizația Mondială a Sănătății și Societatea Europeană pentru Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrică recomandau alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni. Conform celor mai recente studii, însă, regulile se schimbă – alimentele trebuie deja introduse în alimentația bebelușului, în cantități foarte mici, în perioada 4-6 luni. În această perioadă, sistemul imunitar al celor mici se pregătește să recunoască proteinele străine, pe care, ulterior, nu le va ataca. Astfel, vor fi evitate sensibilizările alimentare întârziate sau alergiile.

Alergii alimentare: nutriție și reguli de prevenire

”Copilului, după vârsta de 4 luni, trebuie să i se dea o cantitate infimă, între o boabă de mac și o boabă de mei, în guriță. Sau îi dăm să lingă un pic de banană, un pic de portocală, un pic de morcov. Începem cu ce avem în bucătărie la îndemână și apoi ar trebui să trecem prin toți alergenii principali, în special ou, pește, arahide, nuci, alune, dar cantități extrem de mici. Semințele se înmoaie, ca să fie foarte moi și se recomandă în fiecare zi un alt aliment. Fiind o cantitate infimă, nu are cum să producă vreo reacție alergică gravă, în schimb, sistemul lui imunitar și limfocitele o vor prelucra și va fi recunoscută ca proprie”, explică dr. Anca Cochino, medic specialist pediatru.

Medicii atrag atenția în privința cantității și a modului în care sunt introduse produsele în alimentația bebelușilor. Diversificarea propriu-zisă este necesară în momentul în care copilul este pregătit, neapărat după ce acesta poate sta în șezut fără ajutor. În plus, este esențial să fie evitate produsele ambalate, se recomandă consumul de mâncare gătită acasă. Aceste reguli sunt important de respectat, în primul an de viață, ca cel mic să nu se confrunte cu probleme digestive.

”Gătitul la abur este cel mai potrivit pentru bebeluși. Atunci când fierbem în apă o parte din nutrienți se pot transfera în apă iar pe aceasta o aruncăm. Vitaminele hidrosolubile, de exemplu, ajung în apă, cele mai multe dintre ele nu mai rămân în mâncare și atunci calitatea nutritivă a meselor scade considerabil. Când fierbem la abur, practic alimentul este copt din interior, nu se produce niciun transfer de vitamine și minerale către niciun lichid, iar bebelușul beneficiază de toți nutrienți de care are nevoie”, explică Andreea Carmen Radu, consultant în nutriție.

Știai că…?

Peste 220 de milioane de oameni suferă de o formă de alergie alimentară. Numărul celor diagnosticați s-a dublat în ultimii 10 ani, conform estimărilor Academiei Europene de Alergii și Imunologie Clinică, iar în Europa sunt peste 17 milioane de persoane ce suferă de cel puțin o alergie alimentară. 8% dintre copii prezintă o reacție alergică la alimente în primul an de viață.

6 comentarii

  1. […] Gradul de apariție a alergiilor alimentare a crescut alarmant în rândul copiilor mici și foarte mici, chiar în primul an de viață. Această creștere îngrijorătoare a condus la schimbarea regulilor de nutriție referitoare la diversificarea alimentelor în rândul bebelușilor. Până acum, Organizația Mondială a Sănătății… Cititi mai multe aici: Noi reguli de prevenire a alergiilor la copii […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here