N-ai carte, ai parte de 4 din 10 elevi români care nu ştiu să citească în mod corect un text sau nu înţeleg ceea ce citesc. În aceeaşi situaţie sunt şi mai mult de jumătate dintre adulţi.
Românii cheltuiesc anual, în medie, mai puţin de 4 euro pe cărţi. Consumul cultural în România nu se află pe un trend ascensional ci stagnează. Noul slogan al tinerilor poate fi reprodus simplu: „N-ai carte, ai parte!”.
De ce să-ți mai pierzi timpul cu studiile dacă nu ajungi nicăieri sau mai rău ajungi într-o situație și mai rea decât cel care ”s-a îngrijit să facă bani și să o ducă bine”. Tinerii pierd busola, în timp ce noi ne uităm zadarnic în buzunar ! Pierdem cu toții..
Fără resurse financiare consistente nu poți avea perfomanță în nici un sistem de educație din nici o țară.
Victime ce nu apar în statistici!
Din păcate, acest exemplu, de frântură desprinsă dintr-o mentalitate deja bine înfiptă în imaginarul românilor, descris mai sus evident, nu este singular în rândul tinerilor care percep scoala românească ca fiind prea axată pe teorie și futilități, prea rigidă și perimată! Adevărul este situat undeva la mijloc, însă mulți profesori nu consideră că este necesar să se adapteze noilor condiții și contexte ale celor care vin din urmă.
Din cauza acestui fapt, mulți tineri abandonează ideea că educația stă la baza unei cariere și a unui destin împlinit, preferând liniștea financiară în detrimentul lucurilor pentru care au pasiune și sunt talentați.
Acest abandon nu se regăseste în statisticile scolare precum abandonul scolar, dar produce, la rândul lui, destule victime. Din păcate invizibile pentru autorități…
Cine profită în final de situația creată?!
Dacă oamenii nu pot scrie bine, nu pot gândi bine, dacă nu pot gândi bine, alţii vor gândi pentru ei- George Orwell
Autor: Alexandru Filimon