Muzica – medicamentul minţii

0

Muzica este o lege morală. Ea dă suflet universului, aripi gândirii, avânt închipuirii, farmec tinereții, viață și veselie tuturor lucrurilor. Ea este esența ordinii, înalțând sufletul către tot ce este bun, drept și frumos .” (Platon)

Muzica, reprezintă arta de a exprima sentimente și idei cu ajutorul sunetelor combinate într-o manieră specifică, a apărut de timpuriu, cu evidențe clare din neolitic sau poate chiar mai devreme. Muzica neolitică se cânta în temple păgâne, iar cea laică de către doicile copiilor.

Cu titlu de dovadă, s-au găsit numeroase piei și mai târziu, documente desenate cu instrumentele preistorice. Ca și artă muzica poate fi considerată în momentul în care omul ajunge să stăpâneasca gândirea și vorbirea articulată, și astfel sunetele sunt conștient organizate, reflectând un anumit grad de evoluție în spiritualitate a omului.

Când a apărut terapia prin muzică?

Muzica a fost folosită ca și fortă vindecătoare de secole. Pitagora numea vindecarea cu ajutorul sunetelor – purificare. El a conceput remedii atât pentru minte cât şi pentru trup.

Încă din anul 400 î.H., Hippocrates, părintele medicinii, cânta muzică pentru pacienții săi cu probleme psihice, iar Aristotel descria muzica ca pe o forță care purifică sentimentele. Terapia prin muzică se regăsește și în versetele biblice, când David a cântat la harpă pentru a-l scăpa pe regele Saul de un spirit malefic.

indexEfectele benefice ale muzicii asupra creierului

Acum sunt din ce în ce mai multe studii la nivel mondial care au în prim-plan muzica şi activitatea cerebrală, legătura dintre muzică şi creier, dar și efectele benefice ale muzicii asupra creierului.

Robert J. Zatorre şi Valorie N. Salimpoor, coordonatorii echipei de cercetători în  neuroștiință au  demonstrat, acum mai bine de un deceniu, că muzica pe care oamenii o descriu ca având capacitatea de a stârni emoţii puternice, activează centri implicaţi în recompensare, motivaţie şi emoţie.

Mai mult, cercetarea a subliniat că atunci când ascultăm ceea ce am putea numi „moment de vârf emoţional”, acele momente în care simţim un fior provocat de plăcere în timp ce ascultăm o anumită secvenţă muzicală, se produce o eliberare de dopamină, o moleculă semnalizatoare importantă.

Interacțiunea dintre muzica clasică și creier

Specialiştii americani în neuroştiinţe, Daniel Levitin şi Petr Janata, au studiat această legătură între muzică şi creier, în special între muzica clasică şi creier, și au ajuns la concluzia că efectul muzicii asupra creierului este unul colosal.

Nimic din ce facem noi, nicio altă activitate umană nu stimulează creierul în sensul cel mai pozitiv, asemenea muzicii. Muzica are efecte fundamentale asupra creierului, de la organizarea emoţiilor şi lămurirea lor, până la felul în care creierul se organizează, la creativitate, la puterea de concentrare şi atenţie într-un anumit domeniu.

Astăzi, terapia prin muzică este folosită cu succes pentru îmbunătățirea calității vieții a celor care se confruntă și cu probleme de sănatate fizică cum ar fi: Alzheimer, fobii, deficit do-music-benefits-facebooke atenție, autism, insomnie, Parkinson, tinnitus, existând o multitudine de studii în domeniu care atestă beneficiile sale reale în procesul de tratare.

Fă  o baie de muzică o dată sau de doua ori pe săptămână vreme de mai multe sezoane. În cele din urmă, vei afla că muzica este pentru suflet ceea ce este o îmbăiere cu apa pentru trup.” Oliver Wendell Holmes.

Coloratul: activitate specifică copiilor, terapie antistres pentru oamenii mari

Autor: Magda Muscalu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here