Murnau Mit Kirche II a pictorului Vasili Kandinski s-a vândut pentru 42 milioane euro

1
Vasili Kandinski, "Murnau Mit Kirche II

O capodoperă a pictorului Vasili Kandinski, „Murnau Mit Kirche II”, recent recuperată de moştenitorii foştilor săi proprietari, a fost vândută pentru aproape 42 de milioane de euro miercuri seara, la Londra, la o licitaţie organizată de casa Sotheby’s, relatează AFP.

„Operele timpurii ale lui Kandinski sunt rareori scoase pe piaţă, majoritatea aflându-se în marile colecţii ale muzeelor din întreaga lume”, a anunţat Sotheby’s.

Pictura a fost vândută pentru 37,2 milioane de lire sterline (41,9 milioane de euro).

Tabloul realizat de Kandinski, cu dimensiuni de aproximativ un metru pe un metru, oferă o viziune colorată asupra satului german Murnau, asupra acoperişurilor sale ascuţite şi a turlei bisericii.

Citește și Artistul stradal Banksy – pledoarie pentru oamenii srtăzii

Acest ulei pe pânză, pictat în 1910, un moment crucial în opera pictorului rus, a împodobit multă vreme sufrageria Johannei Margarethe şi a lui Siegbert Stern, fondatorii unei companii textile prospere.

Cuplul, care se afla în centrul vieţii culturale berlineze în anii 1920 şi îi frecventa pe Thomas Mann, Franz Kafka şi Albert Einstein, a adunat o colecţie impresionantă de aproximativ 100 de tablouri şi desene.

Siegbert Stern a murit din cauze naturale în 1935, dar soţia sa, Johanna Margarethe, a trebuit să fugă de persecuţii şi de Germania, înainte să cadă, în cele din urmă, victimă a exterminării evreilor de către nazişti la Auschwitz, în mai 1944.

Abia în urmă cu aproape 10 ani, lucrarea a fost identificată într-un muzeu din Eindhoven, Olanda, unde se afla din 1951. Anul trecut, ea a fost restituită moştenitorilor cuplului, ai cărui 13 supravieţuitori vor împărţi veniturile obţinute din vânzare.

În cadrul aceleiaşi licitaţii a fost scos la vânzare un tablou de Edward Munch, „Dans pe plajă” (1906), care a fost pus la adăpost de nazişti într-un hambar din inima pădurii norvegiene şi care a făcut obiectul unui acord de restituire.

Tabloul a fost adjudecat pentru suma de 16,9 milioane de lire sterline (19 milioane de euro).

Un tablou de Frantisek Kupka, „Complexe” (1912), care a aparţinut cândva actorului Sean Connery, a fost vândut pentru 4,6 milioane de lire sterline (5,2 milioane de euro). Încasările vor merge către Fundaţia Connery, care îşi desfăşoară activitatea în Scoţia şi Bahamas.

Această vânzare face parte dintr-o serie de licitaţii la Londra dedicate artei moderne şi contemporane

un comentariu

  1. […] O capodoperă a pictorului Vasili Kandinski, „Murnau Mit Kirche II”, recent recuperată de moştenitorii foştilor săi proprietari, a fost vândută pentru aproape 42 de milioane de euro miercuri seara, la Londra, la o licitaţie organizată de casa Sotheby’s, relatează AFP. „Operele timpurii ale lui Kandinski… Cititi mai multe aici: Murnau Mit Kirche II a pictorului Vasili Kandinski s-a vândut pentru 42 milioane euro […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here