Moș Nicolae se pregătește să ducă daruri copiilor din toată lumea

1

În noaptea aceasta vine Moș Nicolae și aduce copiilor cuminți cadouri, iar celor răi, o nuielușă. Obiceiurile și poveștile diferă de la o țară la alta, însă, în esență, e aceeași credință, sub diverse forme.

Moș Nicolae sau Sân’ Nicoară a rămas în istorie drept ocrotitorul copiilor și este sărbătorit în fiecare an, pe 6 decembrie, în toată lumea. În timpul vieții lui a fost episcop al cetății Mira din regiunea Lichia, Asia Mică.

Tradiția românească îl asemuiește cu bătrânul sfătos și cu barbă albă, fiind totodată imaginea învingătorului binelui în fața răului.

Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae de pe mapamond

Moș Nicolae aduce cadouri doar copiilor cuminți, cei răi primesc doar o nuielușă. Nuielușa se găsește și în folclorul german, adusă de bătrânul cu un sac încărcat cu bunătăți. Copiii din Germania pregătesc, în ajun, morcovi pentru caii moșului. Sunt regiuni în Germania unde copiii se costumează în hainele lui Moș Nicolae și colindă pe la case.

În Franța, Moș Nicolae este așteptat cu câte un pahar cu vin în poarta fiecărei case. Se spune că Sfântul merge călare pe un măgăruș, aducând cadouri. Francezii cred că Sfântul Nicolae nu vine singur pe la copii, ci împreună cu un alt Moș, cel numit Fouettard, adică Nuielușă. Acesta din urmă e înveșmântat în negru.

Olandezii cred că Moș Nicolae călătorește pe mare, ajungând până la ei din Spania. Alături de el este Zwarte Piet sau Petru cel Negru, care îi ceartă pe copiii neastâmpărați.

Citește și Noi reguli de prevenire a alergiilor la copii

În Italia există un alt obicei, legat de fetele nemăritate. Se numește Rito delle nubile sau ritualul celor necăsătoriți. Obiceiul este în amintirea sfântului care, în viața sa, ajutase trei fete sărace să se căsătorească, oferindu-le în dar câte o punguță cu bani.

În Austria, Moș Nicolae vine cu o carte în care îngerii au scris faptele bune, dar și pe cele rele ale copiilor. Moșul are alături pe Krampus, o ființă de o urâțenie fără seamăn. Aceasta are o nuia cu care îi pedepsește pe copiii neascultători față de părinții lor.

un comentariu

  1. […] În noaptea aceasta vine Moș Nicolae și aduce copiilor cuminți cadouri, iar celor răi, o nuielușă. Obiceiurile și poveștile diferă de la o țară la alta, însă, în esență, e aceeași credință, sub diverse forme. Moș Nicolae sau Sân’ Nicoară a rămas în istorie drept… Cititi mai multe aici: Moș Nicolae se pregătește să ducă daruri copiilor din toată lumea […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here