Ministrul Educației: „Gândim un pachet educațional care să înlocuiască manualul școlar”

0
ministrul-pavel-nastase-școlilor

Ministrul Educației, Pavel Năstase, a declarat că în prezent analizează posibilitatea înlocuirii manualelor cu un pachet educațional care să cuprindă un manual-cadru, un ghid pentru profesor și un caiet auxiliar. Conform ministrului, aceasta ar fi o soluție pentru rezolvarea problemei materialelor auxiliare.

Ministrul spune că materialele auxiliare creează probleme financiare părinților, iar în afară de acest aspect, acestea „complică foarte mult procesul educațional”.

„Noi gândim un pachet educațional care, deja, pentru limba și literatura română s-a folosit, în care să fie manualul-cadru, un ghid pentru profesor și un caiet auxiliar care acompaniază manualul respectiv. Pentru asta trebuie să facem o analiză serioasă să vedem și impactul bugetar care ar fi dat. Va fi înlocuit manualul cu acest pachet educațional”, a afirmat Pavel Năstase după audierea sa în Comisia pentru învățământ a Camerei Deputaților, citat de Agerpres.

Ministrul consideră că manualele folosite acum în cadrul procesului educațional sunt foarte încărcate și trebuie revizuite, punând și problema sănătății copiilor, care poate fi afectată de greutatea manualelor pe care le poartă zilnic în ghiozdan.

Citește și: Grădinițe construite cu mai puțin de 10.000 de euro – o soluție pentru copiii din mediul rural

 

„Din această perspectivă, am lansat un proiect care înseamnă reevaluarea, în termeni școlari (…), înseamnă revizuirea programelor școlare, a manualelor școlare, plecând chiar de la programele-cadru pentru toți anii de studiu”, a mai declarat acesta.

Pe lângă acestea, Pavel Năstase consideră că este necesară și diminuarea numărului de ore de studiu.

„Se întâmplă în momentul de față o altă problemă, și anume se pune accent pe partea de memorare și mai puțin pe partea de gândire. De aici și volume mari de manuale voluminoase, încarcă și ghiozdanul și atunci trebuie să insistăm, în mod gradual, plecând de la învățământul primar, învățământul gimnazial și finalizând cu învățământul liceal, astfel încât să dăm în mod gradual cunoștințele, atitudinile și aptitudinile pe care elevii noștri trebuie să le aibă în final”, a subliniat ministrul.

Potrivit ministrului, această revizuire ar trebui să se producă într-un an.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here