Memorial Paneuropean dedicat Victimelor Totalitarismului cerut la Bruxelles de estici

1

O parte din liderii țărilor ”călcate” de cizma comunismului sovietic, printre care și Klaus Iohannis, a inițiat un demers instituțional care urmărește conștientizarea perioadei totalitare prin care au trecut țările din Estul Europei.

Preşedintele Klaus Iohannis, omologul din Lituania, Gitanas Nauseda, premierii Estoniei, Kaja Kallas, Letoniei, Krisjanis Karins, şi Poloniei, Mateusz Morawiecki, au trimis instituţiilor europene o scrisoare în care propun înfiinţarea, la Bruxelles, a unui Memorial Paneuropean dedicat Victimelor Totalitarismului.

Memorial Paneuropean dedicat Victimelor Totalitarismului

„Am trimis împreună cu Gitanas Nauseda, Kaja Kallas, Krisjanis Karins, Mateusz Morawiecki o scrisoare adresată instituţiilor UE privind necesitatea de a promova istoria şi memoria europene în întreaga UE, care ar trebui să devină parte a programelor educaţionale naţionale ale tuturor statelor membre”, a scris preşedintele Iohannis, vineri, pe Twitter.

În scrisoarea transmisă preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi premierului cheh, Petr Fiala, cei cinci lideri europeni propun înfiinţarea unui Memorial Paneuropean dedicat Victimelor Totalitarismului la Bruxelles.

„Înfiinţarea unui Memorial Paneuropean dedicat Victimelor Totalitarismului la Bruxelles ar reprezenta un pas foarte important în asigurarea memoriei cu privire la crimele comise de regimurile totalitare, inclusiv cel sovietic, în eforturile noastre de a creşte nivelul de conştientizare pentru a preveni şi a opri crime similare în Ucraina şi în a omagia aceste victime”, se arată în scrisoarea transmisa de cei cinci lideri.

un comentariu

  1. […] O parte din liderii țărilor ”călcate” de cizma comunismului sovietic, printre care și Klaus Iohannis, a inițiat un demers instituțional care urmărește conștientizarea perioadei totalitare prin care au trecut țările din Estul Europei. Preşedintele Klaus Iohannis, omologul din Lituania, Gitanas Nauseda, premierii Estoniei, Kaja Kallas,… Cititi mai multe aici: Memorial Paneuropean dedicat Victimelor Totalitarismului cerut la Bruxelles de estici […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here