Mai puține ore la școală? Sindicatele spun „Nu”

3
liviu-pop-buget-2018-educație

Proiectul de lege pentru reducerea numărului de ore pe care elevii le petrec la școală este contestat de sindicaliști și de reprezentanții societății civile. Proiectul în sine nu ar fi greșit, ci existența zecilor de inițiative legislative care bulversează din ce în ce mai mult educația. Modificarea legislativă a fost inițiată de senatorul Liviu Pop, fost ministru al Educației, fiind girată de Ecaterina Andronescu, actualul ministru al Educației.

Proiectul de modificare legislativă care ar putea reduce numărul de ore de curs pentru elevi cu până la nouă ore, a fost votat miercuri, în Comisia pentru Învățământ din Senat, dar este contestat de sindicate tocmai pentru că se așteaptă o nouă lege coerentă, nu încă o modificare legislativă la actuala lege.

„Legea 1 a fost modificată de zeci de ori, mai există zeci de inițiative legislative în Parlament, ceea ce este o bătaie de joc. Nu discut despre asemenea inițiative care nu au la bază ceva concret. Avem nevoie de o discuție așezată și de o reformă curriculară reală”, a explicat, pentru Jurnalul, Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.

Liviu Pop, inițiatorul proiectelor

O nouă lege a Educației ar fi trebuit să existe încă de la finalul anului trecut. Inițial, s-a amânat pentru finalul acestui an dar încă suntem departe de a avea un proiect coerent. Pe lângă zecile de inițiative legislative de modificare a actualei legi și alte zeci de modificări care deja au fost făcute, aceste proiecte care se adaugă la actuala lege a Educației par a face imposibilă o nouă lege coerentă. Chiar și diminuarea numărului de ore poate fi benefică, dacă se ia în calcul doar programul mai lejer al elevului, dar poate crea mari probleme în sistem. Liviu Pop susține că modificarea este în beneficiul elevilor, care sunt încărcați cu un număr mult prea mare de ore. La fel consideră și actualul ministru, Ecaterina Andronescu, fiind printre semnatarii proiectului.

Citește și Festivalul de Muzică Veche, un eveniment cu muzică cultă în spații culturale importante ale Bucureștiului

Liviu Pop a mai inițiat și alte proiecte de modificare a Legii Educației, printre care și unul pentru eliminarea calificativelor în învățământul primar. O altă propunere este cea pentru manualul unic, pe care senatorii din comisia de învățământ se pregătesc să o discute. Proiectul, depus miercuri, la Senat, este aproape identic cu cel respins marți de parlamentarii din comisia de învățământ de la Camera Deputaților, în urma observațiilor de neconstituționalitate făcute de către Curtea Constituțională. Ecaterina Andronescu nu a semnat acest proiect al manualului unic.

„Avem nevoie de o nouă lege a Educației coerentă. Pe 5 decembrie vor fi prezentate rezultatele finale ale proiectului România Educată, care vine cu o viziune și o strategie”, a spus Marius Nistor, președintele Federației „Spiru Haret”.

3 comentarii

  1. Logic că sunt supraalimentați săracii copii.. prea multe ore, prea multe teme, trebuie gândită spre a lăsa copilul să aleagă și să fie mai relaxat, nu să îl bulverseze cu teme/ore/terorizări => după cum spunea cineva măreț, toți copii se nasc genii, dar școala îi prostește(pe unii EXTRAORDINAR de mult, pe alții mai putin-prin alte țări)

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here