Liga Studenților Iași acuză liderii de sindicat ai profesorilor de înțelegere cu PNL și PSD

1

Liga Studenților Iași acuză o înțelegere mascată între liderii de sindicat ai profesorilor și reprezentanții PNL și PSD, menită să deturneze dezbaterea despre problemele sistemice ale Educației către problema punctuală a salariilor.

Vezi și UPDATE: S-a încheiat Greva / Ciucă propune azi sindicatelor o creştere salarială de 25%

Studenții cer demisia liderilor sindicali, acuzați de colaboraționism cu puterea politică, sau, în cazul unui refuz, îi sfătuiesc pe profesori să părăsească actualele structuri sindicale și să-și creeze unele noi, care să-i reprezinte cu adevărat.

„Totodată, organizația critică lașitatea sindicaliștilor din mediul universitar, care deși nu au intrat în grevă au obținut beneficii salariale în schimbul tăcerii lor pe subiectul legilor educației, dar și faptul că liderii sindicali au promovat la proteste persoane cu mesaje, anti-liberale, anti-capitaliste, împotriva învățământului privat și chiar împotriva înzestrării armatei în contextul războiului din Ucraina”, se arată într-un comunicat al Ligii Studenților Iași.

Liga apreciază că „în lipsa unor solicitări clare legate de noile legi ale educației și mai ales de instituirea unor criterii de performanță pentru profesori, greva este de fapt un paravan mediatic pentru PNL ca „legile România Educată” să treacă de Parlament, iar pentru PSD reprezintă o pârghie de negociere pentru a obține avantaje politice în fața PNL în contextul rotativei guvernamentale. Primul protest a avut loc fix în ziua votului din Camera Deputaților (10 mai), iar votul final pentru legile „Deca” la Senat a avut loc fix când a început greva (22 mai).

În toată această perioadă, sindicatele nu și-au îndeplinit scopul statutar de a se implica în elaborarea actelor normative privitoare la învățământ și de a acționa ca factor activ în vederea creșterii calității și eficienței actului educațional, liderii sindicali fiind pe aceeași lungime de undă cu ministrul Ligia Deca și susținând așa-zisa reformă „România Educată”, în timp ce profesorii protestau în stradă, inclusiv împotriva modificărilor din sistemul de educați”.

un comentariu

  1. […] Liga Studenților Iași acuză o înțelegere mascată între liderii de sindicat ai profesorilor și reprezentanții PNL și PSD, menită să deturneze dezbaterea despre problemele sistemice ale Educației către problema punctuală a salariilor. Vezi și UPDATE: S-a încheiat Greva / Ciucă propune azi sindicatelor o creştere salarială… Cititi mai multe aici: Liga Studenților Iași acuză liderii de sindicat ai profesorilor de înțelegere cu PNL și PSD […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here