Lecție de astronomie pe cer cu ochiul liber pe 27 iulie

1
Eclipsa totală de Lună
Eclipsa totală de Lună

Eclipsa de Lună de pe 27 iulie 2018 este unul dintre cele mai fascinante și mult așteptate evenimente de toţi pasionaţii de astronomie, fiind cea mai lungă eclipsă totală de lună din secolul XXI. Eclipsa va fi vizibilă în toată țara dacă cerul va fi senin.

Eclipsa de Lună din 27 – 28 iulie va dura o oră și 43 de minute, fiind cu 40 de minute mai lungă decât superluna albastră sângerie, care a avut loc în ianuarie 2018.

Va dura aproximativ patru ore până când Luna va trece de umbra Pământului, deoarece eclipsa totală de Lună va cuprinde eclipse parţiale ce vor începe de la 2:24 p.m. EST (21:24, ora României) şi se vor încheia la 6:29 p.m. EST (01:29, ora României), potrivit astronomului Bruce McClure.

Eclipsa de Lună din 27 iulie 2018 va fi vizibilă pe întregul glob şi va conţine culorile specifice ale unei „Luni sângerii”. 

Durata mare a eclipsei de Lună din 2018 se datorează datei în care are loc. Pe 27-28 iulie are loc atât Luna Plină, cât şi apogeul lunar, când satelitul natural se va afla la cel mai îndepărtat punct de Pământ. Astfel, aceste două fenomene care au loc simultan provoacă o eclipsă lunară extinsă. Cea mai lungă durată a unui astfel de fenomen poate fi de o oră şi 47 de minute, iar eclipsa din 27 iulie 2018 va fi de o oră şi 43 de minute. Eclipsa este vizibilă în întregime de pe teritoriul României la începutul serii de 27 iulie. Momentul maxim al eclipsei totale de Lună are loc la ora 23.22.

Citește și Pregătiți-vă din timp cu eMAG!

În timpul eclipsei din 27 iulie putem vedea și planeta Marte, care va fi vizibilă sub Lună. Ultima dată când Planeta Roşie a fost atât de mare şi luminoasă a fost în 2003, atunci când distanţa dintre Marte şi Pământ era sub 56 de milioane de kilometri. Pe cer veți putea observa și planeta Jupiter, în zona sud-estică, precum şi Staţia Spaţială Internaţională în timp ce trece prin faţa ei. 

Eclipsele de Lună sunt fenomene astronomice foarte ușor de urmărit. Trebuie doar să ieşi din casă şi să priveşti spre cer, nu ai nevoie de echipamente speciale, acestea fiind necesare doar dacă îți dorești să observi detaliile planetelor precum craterele. Ca să poți urmări eclipsa, cerul trebuie să fie senin. În Bucureşti poți urmări eclipsa de Lună şi de pe terasa  Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, deschis pe 27 iulie, între orele 21:00-03:00.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here