Întoarcerea din vacanță, posibilă stare depresivă

1

Întoarcerea din vacanță este, întotdeauna, dificilă. Pentru unii poate fi chiar o mare provocare. Psihologii avertizează că, după atâtea zile libere, revenirea la programul de lucru poate provoca stări depresive.

Românii recunosc că nu este uşor să îşi reintre în ritm. Prima zi de muncă pare că nu se mai termină pentru mulţi dintre ei. Aşa că majoritatea simt o stare de depresie care se manifestă prin oboseală, tristeţe, insomnie, stres sau lipsă de concentrare la activităţile de la serviciu.

”Să ştiţi că este perioada asta de sevraj, mai trist, mai melancolic, cu gândurile tot la sărbători. Tot vrei să te mai lungeşti, să stai cât mai mult acasă, dar trebuie să îmbinăm munca cu plăcerea.

Încerc să le iau pas cu pas. Este o perioadă destul de solicitantă, am fost în concediu aproape o săptămână. E speranţa că după două zile… mai e vineri şi după vine weekend-ul” spun subiecții.

Citește și Noi reguli de prevenire a alergiilor la copii

Trecerea de la relaxare la activitate necesită un consum suplimentar de energie, spun specialiştii.

Keren Rosner, psiholog: ”Atunci când ne relaxăm și toată atenţia noastră e doar cum şi ce să facem pentru a ne simţi bine, pentru a ne odihni şi mâine ştim că mâine vom merge la serviciu, va începe activitatea, stresul, responsabilităţile, ne sperie această perspectivă. Din cauza acestei anticipări negative avem o oarecare stare de discomfort, de tristeţe, de nemulţumire, de iritabilitate.

În loc să anticipăm lucruri negative legate de activitatea profesională sau de efortul pe care îl vom face dimineaţa trezindu-ne mult mai devreme, am putea să ne punem ca obiective ceva plăcut pentru a doua zi. Să ne oferim ca bonus o ieşire în oraş sau o plimbare sau o întâlnire pe care n-am mai văzut-o”.

Atenție! Starea depresivă nu este acelaşi lucru cu depresia, spun specialiştii, iar dacă această nu trece de la sine în câteva zile este bine să consultăm un psiholog.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here