Inspectoratul Școlar Mureș a fost amendat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discrimării

0
primara-inspectoratul-scolar-mures-amendat

Inspectoratul Şcolar Mureş a primit o amendă de 2.000 de lei de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discrimării (CNCD), deoarece a oferit mai puţine locuri pentru clasele a IX-a cu predare în limba maghiară faţă de numărul elevilor care termină clasa a VIII-a.

„Planul de învăţământ pentru anul şcolar 2017-2018 care, pentru cei 1.653 de elevi care au terminat clasa a VIII-a în limba maghiară, a prevăzut doar 1.484 de locuri (cu 169 mai puţin), în timp ce la secţia română au prevăzut 139 de locuri în plus, iar la secţia germană 18 de locuri în plus, este discriminatoriu. Aplică amenda contravenţională de 2.000 lei faţă de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş. Recomandă ISJ Mureş ca în viitor planul şcolar să fie elaborat în mod echitabil pentru cei care termină clasa a VIII-a în limba maghiară”, se arată într-un comunicat al CNDC, citat de Mediafax.

 

Citește și: Laurențiu Sima, tubistul de la Ateneul Român: Chiar nu poți să zici că mori de foame cu muzica

 

Reprezentanţii CNCD susţin că planul de învăţământ analizat a creat o diferenţiere între elevii care au terminat în anul 2017 clasa a VIII-a la secţia română sau germană faţă de elevii care au terminat la secţia maghiară.

„Discriminarea are ca efect schimbarea compoziţiei etnice a regiunii, provocând migrarea elevilor de la secţia română din alte judeţe spre judeţul Mureş şi al elevilor de la secţia maghiară în alte judeţe”, se subliniază în comunicatul CNCD.

Hotărârea CNCD poate fi atacată în termenul legal de 15 zile în instanţă.

Sursă foto: www.scoalaomega.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here