INS: Câte ore muncesc românii, în funcție de nivelul studiilor

1

Numărul de ore lucrate de un român pe săptămână este strâns legat de nivelul studiilor și nivelul de pregătire al acestora, potrivit unei cercetări despre condițiile de viață ale populației din România în 2018.

Cu cât nivelul studiilor este mai scăzut  cu atât timpul de lucru săptămânal este mai mare. De exemplu, cei cu studii superioare stau la serviciu în general (peste 93%) între 30 și 40 de ore, iar 7% peste 40 de ore pe săptămână. La polul opus, 37% din persoanele cu studii primare sau fără școală petrec peste 40 de ore pe săptămână muncind.

În România, sunt 8,3 milioane de persoane ocupate – asta înseamnă că au activități economice, că produc un venit într-o formă sau alta. Dintr acestea, peste trei sferturi (79,4%) desfășoară activități care solicită un timp de lucru de 30-40 ore săptămânal.Cei care depăşesc 40 ore de lucru săptămânal sunt în scădere de la an la an, dar încă reprezintă o proporție importantă (20% în 2016, 19,9% în 2017 și 18,4% în 2018), potrivit studiului INS.

Foto: Edupedu.ro

Media persoanelor care lucrează 30-40 ore pe săptămână este de circa 1,3 ori mai mare în zona urban față de rurală. Cu toate acestea, ponderea este mai mare în mediul rural pentru persoanele care lucrează peste 40 ore, fiind de 2,4 ori mai mare față de mediul urban, scriu cei de la INS.

Citește și Studiu – Toate limbile transmit informația cu aceeași viteză

Un program obișnuit de lucru care depășește 40 ore săptămânal se întâlnește mai frecvent în cazul bărbaților (20,8%), decât al femeilor (15,0%), acestea din urmă prezentând o pondere mai mare doar în cazul activităților care necesită un program de lucru de sub 40 ore pe săptămână.

Și la persoanele cu nivel de instruire superior, postliceal sau tehnic de maiştri şi respectiv liceal, se observă cele mai ridicate ponderi ale persoanelor ocupate tot la cele care lucrează în mod obişnuit 30-40 ore pe săptămână, dar cu valori considerabil mai mari față de persoanele cu nivel scăzut (ex. 94,0% pentru persoanele cu nivel postliceal sau tehnic de maiştri).

Citește și Hotărârea 666: bursele rămân ca cele de anul trecut, între 8 lei şi 1.000 de lei

Nivelul de instruire absolvit de o persoană reprezintă o caracteristică individuală importantă, cu influenţă directă asupra accesului şi poziţiei pe piaţa forţei de muncă şi asupra nivelului resurselor financiare obţinute prin desfăşurarea unei activităţi economico-sociale, potrivit INS. Cu alte cuvinte, nivelul de educație influențează veniturile și calitatea muncii prestate.

Populaţia de 16 ani şi peste, împărțită după nivelul de studii, arată astfel:

  • 30,9% dintre persoane au un nivel de instruire primar (inclusiv fără şcoală absolvită) și gimnazial,
  • 19,1% au terminat o școală profesională,
  • 36,3% au absolvit un nivel de instruire liceal sau postliceal de specialitate
  • 13,7% au terminat o formă superioară de învățământ.

În mediul urban ponderea persoanelor cu un nivel de instruire superior este mult mai mare decât în rural (cu 17,3 puncte procentuale), iar persoanele cu un nivel de instruire primar (inclusiv fără școală absolvită) se
găsesc într-o proporție inversă (cu 9,4 puncte procentuale mai mult decât în urban).

Citește și Comunicarea cu copilul: 4 întrebări care pot îmbunătăți relația cu acesta

Sursa: Edupedu.ro

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here